Тиквите Хокайдо са малки и много подходящи за персонални порции. Но освен, че са симпатични, са и много вкусни. Имат плътно месо и сладък кестенов вкус. Наситеният оранжев цвят ги прави неустоими както за сладки, така и за солени ястия. Разбира се, може да приготвите рецептата и с друг сорт тиква, както да промените плодовете и подправките според вашия вкус.
Продукти за 2 порции:
1 тиква Хокайдо
1 с.л. мед
1 – 2 ябълки
20 г масло
3 с.л. кафява захар
1/3 ч.ч. течна гореща сметана
шепа накълцани на едро орехи и бадеми
настъргана кора от 1/2 портокал
2 с.л. стафиди
Приготвяне:
Отрежете капачето на тиквата и отстранете семките. Намажете я отвътре с меда и изпечете до полуготовност в загрята на 200* фурна за около 15 минути.
Нарежете ябълките на кубчета без да ги белите.
Направете карамел от захарта и маслото, след което добавете внимателно сметаната. Разбъркайте и прибавете ябълките. Гответе 2 – 3 минути. Отстранете от огъня и към тях сипете ядките, портокаловата кора и стафидите. Разбъркайте и напълнете тиквата. Върнете обратно във фурната и печете още няколко минути докато се зачервят апетитно ябълките.
След като тиквата добре се охлади я намажете отвън с мед и сервирайте. Да ви е сладко!
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: