Днешното „вкусно“ предложение ни спасявa от зимния следобед, както с вкуса, така и с начина на сервиране – безгрижно ни отнася към лятото, когато храната с привкус на море е нещо традиционно. Рецептата, която взимаме назаем от Yoli, обаче не е традицонна, а по-скоро нещо, което опитваме за пръв път – мус с пушена сьомга. Това изкушение идва с един начин на приготвяне и три различни начина за сервиране. Подробностите вижте по-долу.
Необходими продукти:
200 г пушена сьомга
250 г натурално крем сирене или рикота
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. фино настърган хрян или готова паста от хрян
сол на вкус
лимонов сок на вкус
2-3 кори за баница
50 г стопено масло
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер рибата, сиренето, лимоновата кора и хряна. Пасирайте всичко на гладък крем. Овкусете със сол и лимонов сок. Ако искате муса да е по-течен, разредете го с малко заквасена сметана. Ако не харесвате вкуса на хряна го пропуснете.
Вижте още: Как да си приготвим: Маринована сьомга в хрупкав пармезан
Намажете корите за баница със стопено масло. Нарежете ги на ленти. Сами преценете каква да бъде ширината им спрямо големината на формите, около които ще ги увиете. Ако нямате метални тръбички за каноли може да си ги направите сами от няколко пласта алуминиево фолио. Намажете формите с масло и увийте окола тях лентите от кори за баница. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги до зачервяване в загрята на 170* фурна. Оставете ги да изстинат и внимателно отстранете тръбичките.
Сипете муса в пош и напълнете канолите. Направете това непосредствено преди да ги сервирате за да не омекне хрупкавата тръбичка от влагата на муса. Освен в кори за баница може да сервирате муса в малки чаши или в мидени черупки.
Да ви е сладко!
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: