С един оставащ ден до Коледа и още няколко почивни дни до началотo на другата година е време да помислим още по-усърдно за хубавата храна, питиетата и домашните традиции. Последните можем да разнообразим по свой начин, с много повече вкусове и идеи. Затова днес ще ви разкажем за нещо коледно, с мирис на канела, портокали и анасон – микс от аромати, които свързваме именно с това време от годината. И главният ни герой отново е червеното вино, което ще подправим по начин, който да ни сгрее със или без сняг навън. Нещо като сангрия, но за зимата, ето днешната ни „пикантна“ рецепта за домашно питие.
Вижте още: Три червени вина за коледната трапеза, в които откриваме магия, елегантни нотки и много финес
Необходими продукти:
2 бутилки (750мл всяка) червено вино
¾ чаша ябълков сайдер
¾ чаша кафява захар
2 канелени пръчици
2 портокала, нарязани на кръгчета
2 лимона, нарязани на кръгчета
2 звездовиден анасон
1 бобче ванилия, разделено на две половини
½ чаша ракия
Начин на приготвяне:
Комбинирайте всички съставки в голяма тенджера и я оставете на средно-слаб огън.
Сместа се загрява в продължение на 60 минути, като внимавате да не заври. За това време вкусовете на съставките се смесват, а след това сместа се прецежда от подправките. Загрятото вино се сервира украсено в портокалови и лимонови резенчета.
Текст: Стефи Стоева
Снимки: Press
Вижте още:
Първи коледни идеи за домашни сладки: Бисквити „Кривото райе“