Харесва ни да опитваме ястия със сложни имена, които, всъщност, се приготвят много лесно. Днешният терин от патешки дроб е идеален пример за нещо вкусно и интересно, което открихме в архива на Йоли. Как да си приготвите тази вкусотия, вижте сами, преди да се запътите към магазина за необходимите продукти.
Продукти за 2 порции:
100 г патешки дроб
1 с.л. кедрови ядки
1 с.л. нарязани сушени плодове по избор
1 с.л. бренди, коняк или уиски
2 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете дроба на малки парчета и го смесете с всички останали продукти.
Сипете сместа върху парче найлоново фолио. Завийте на стегнато руло и добре завържете краищата на фолиото.
Ще получите форма на малък салам. Завийте терина в лист алуминиево фолио. Двата вида фолио в случая са важни. Найлоновото не разрешава да изтече мазнината от дроба, а алуминиевото ще допринесе до по-доброто задушаване на ястието.
Гответе терина 10 – 15 минути на пара. В никакъв случай не го варете във вода. Ако имате малка форма за печене на терин може да го приготвите във фурна на водна баня.
Сервирайте терина добре охладен с препечени филийки. Да ви е сладко!
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: