Когато есента чука на вратите ни се иска да запазим плодовия вкус по небцето, а витаминозните храни да се появяват в менюто ни със същата честота, както през лятото. Затова днес се спираме на една салата, която се приготвя лесно и по, може би, малко странен, но напълно подходящ начин смесва няколко различни вкуса. Сладките нектарини се свързват вкусно със солено-пикантното пармиджано, което често има отчетливи плодови аромати. Тяхната двойка пък се разбира изключително добре с прошутото. Как да си приготвите салата с нектарини и прошуто?
Необходими продукти за 4 порции:
2 ч. ч. рукола
2 ч. ч. листа млад спанак или айсберг
2 нектарини
50 г пармиджано
50 г прошуто, фино нарязано
за дресинга:
1 с. л. балсамов оцет
1 ч. л. мед
4 с. л. зехтин
смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Съставките за дресинга се разбиват до емулсия.
В купа се смесват листата рукола, спанак или айсберг с резените нектарини.
Всичко се разбърква с дресинга. Отгоре се слагат пармиджаното, нарязано на люспи с помощта на белачка за зеленчуци, и прошутото. Поднася се с препечен селски хляб.
Текст и снимка: Menumag.bg
Вижте още:
ВКУС ОТ МОРЕТО: КОКТЕЙЛ ОТ СКАРИДИ, ЯГОДИ И… ЗЕЛЕНА САЛАТА
ДНЕШНИЯТ ЗДРАВОСЛОВЕН ОБЯД: САЛАТА С АСПЕРЖИ, ЯГОДИ И КОЗЕ СИРЕНЕ