Знаете ли какво е „адзуки“? Най-просто казано „адзуки“ е боб за сладкиши – обичаен продукт за десерти в Източна Азия, който бавно навлиза на запад, за да обогати сладкарската култура на останалите континенти. Естествената сладост на адзуки е причината за десертната му функция, но този боб има и други важни свойства като високо протеиново съдържание, добро количество фибри и малко фитинова киселина, която е един от основните проблеми за усвояването на бобовите от хората. Източната сладкарска адзуки традиция през последните години се пренася и на запад и популярни десерти като тирамису, брауни и фъдж все по-често се приготвят с подсладените бобчета, които понякога изземват функциите и на брашното. Адзуки се намира сравнително лесно в България, ако наблизо има магазин за био продукти или здравословни храни.
Необходими продукти за 6 – 8 порции:
1 ч. ч. червен боб адзуки
1 банан
50 мл силно еспресо
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. ванилена захар
150 г стопен тъмен шоколад
50 г масло
2 яйца
1 ч. ч. кафява захар
200 г орехи, едро смлени
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за 12 часа, измива се и се сварява за около 40 мин. или докато добре омекне. Отцежда се и се пасира заедно с банана и еспресото. Прибавят се бакпулверът и ванилената захар.
Шоколадът се стопява на водна баня заедно с маслото.
Разбиват се яйцата и захарта до пухкава смес. Добавя се при непрекъснато разбиване шоколадовата смес. Прибавя се бобът заедно с орехите.
Тестото се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се около 30 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлажда се 5 мин. в тавичката и се изважда заедно с хартията да се доохлади. Нарязва се на квадратчета и се поръсва с какао и пудра захар.
Текст: Menumag.bg
Снимки: Press/Menumag.bg
Вижте още:
ОХЛАЖДАМЕ ЛЯТОТО С МАРГАРИТА В ЯГОДИ
ДНЕШНИЯТ ЗДРАВОСЛОВЕН ОБЯД: САЛАТА С АСПЕРЖИ, ЯГОДИ И КОЗЕ СИРЕНЕ