Кулинарното си вдъхновение днес открихме в Индия. Най-известният индийски десерт спада към огромното семейство на сиропираните сладкиши и като такъв се представя повече от достойно – интензивен сладък вкус, ароматни подправки и хрупкаво тесто с отчетлив млечен елемент. Ако тулумбите и баклавите са ви омръзнали, не се колебайте да опитате нещо ново.
Необходими продукти за 25 броя
3 ч. ч. сухо мляко
1 ч. ч. оризово или пшенично брашно
1 ч. л. бакпулвер
3-4 с. л. прясно мляко
200 мл сметана
олио за пържене
За сиропа:
3 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
5 шушулки кардамон
щипка шафран – по желание
Как да го приготвим?
Сиропът се приготвя, като се слагат да заврат водата, захарта, кардамонът и шафранът. Варят се на умерен огън в продължение на 10 мин., докато сиропът се сгъсти.
Смесват се сухото мляко, брашното и бакпулверът. Прибавят се сметаната и толкова прясно мляко, че да се получи средно твърдо тесто.
Олиото се загрява на по-ниска температура. Нивото на мазнината трябва да бъде поне 5 см. С ръце, намазани с олио, се оформят топки от тестото с големина на орех. Пускат се в мазнината и след като изплуват на повърхността, се пържат бавно от всички страни, докато добият светлокафяв цвят. Веднага се пускат в горещия сироп.
Източник: Menumag.bg
Снимка: Press
Вижте още:
Как да си приготвим: Ягодова салата с песто от шамфъстък и бял шоколад