Кой казва, че не може да се яде сладолед и когато е студено? При условие, че домашният уют ни дава топлина и време за любимите хора, си мислим за сладки моменти и сладки десерти. Днешният нуга сладолед ни дава шанс и за затоплим емоциите с доза сладост за небцето. Изкушението на Йоли е нещо, което не можахме да подминем с лека ръка. Как да си го приготвите, вижте по-долу.
Продукти:
300 мл течна млечна сметана за разбиване
4 яйца
сок от 1/2 портокал
1 с.л. коняк или бренди
150 г захар
ванилия
100 г счукани бадеми
сладко от зелени смокини
сладко от вишни
Приготвяне:
Сложете в три отделни купи сметаната, белтъците и жълтъците. Към тях разпределете захарта. Разбийте сметаната и белтъците на сняг, а жълтъците на гъст крем.
Редуцирайте на половина портокаловия сок и коняка. Охладете и налейте при жълтъците.
В голяма купа с леко бъркане смесете жълтъците и сметаната, а накрая прибавете белтъците. Подправете с ванилия. Добавете бадемите и нарязаните плодове от двата вида сладко.
Покрийте дъното и стените на продълговата форма за кекс с найлоново фолио. Изсипете крема вътре и замразете за 1 ден.
При сервиране обърнете нугата в подходяща чиния, отстранете фолиото и поръсете с лешници. Да ви е сладко!
Може да го овкусите с крокант, други плодове от сладко и ядки. Импровизирайте с вкусове и аромати. Ако ви притеснява консумацията на сурови яйца разбийте белтъците с горещ захарен сироп, а жълтъците на водна баня.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: