Флорентините са хрупкави италиански бисквити, чиято рецепта се е зародила още през Ренесанса. Техният италиански „характер“ чудесно се комбинира с подсилената свежест на това сорбе от диня и пъпеш. Тази рецепта ще ви охлади в горещите дни на август и ще подслади моментите, така или иначе отредени за малко сладост, приготвена у дома.
Необходими продукти за 4 порции:
150 гр. захар
50 мл. вода
300 гр. студена диня, почистена от семките
300 гр. студен пъпеш
4 с. л. сок от лайм или лимон
2 с. л. пресен босилек
50 мл. бял ром или водка
за флорентините:
2 белтъка
100 гр. пудра захар
250 гр. филирани бадеми
1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
50 гр. стопен шоколад за гарниране, по желание
Начин на приготвяне:
Захарта и водата се слагат да заврат и се охлаждат в хладилника.
Заедно се пасират пъпешът, динята и босилекът. Смесват се със захарния сироп, сока от лайм и рома. Слага се в машина за сладолед или в тавичка във фризера и се разбърква от време на време. За да стане на фини кристали, след като замръзне, може веднъж да се смели с чопър или в кухненски робот и отново да се върне във фризера.
За флорентините всички продукти се смесват и се разбъркват в купа. С мокри пръсти от сместа се взема топче колкото орех и се слага в тавичка върху хартия за печене. Между отделните топчета трябва да има голямо разстояние. Сплескват се с мокра вилица, докато станат около 8 см в диаметър. Пекат се около 12 мин. във фурна, загрята на 150° С или докато станат златисти. Охлаждат се в тавата и тогава се изваждат. Може да се потопят или напръскат със стопен шоколад.
Текст и снимка: Menumag.bg
Вижте още:
МЪФИНИ ОТ ЛИМЕЦ – ЛЯТНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ИВА ОТ INSPIRATION EXISTS
ОТ ЛЮБОВ КЪМ СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО: МРАМОРЕН ОКТОПОД С МЕНТОВ ДРЕСИНГ