Това не е просто поредната дата в календара, а кулминация на една традиция, която от десетилетия пленява сърцата и небцата по целия свят. „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ – „Новото Божоле пристигна!“ – е възгласът, който отеква от парижките бистра до азиатските мегаполиси, ознаменувайки появата на най-безгрижното вино на сезона.

Тази година, както винаги, с нетърпение очакваме да отворим първите бутилки от реколтата на 2025 – вино, което носи в себе си есенцията на току-що прибраното грозде. Божоле Нуво е повече от напитка; то е символ на радостта, споделената трапеза и моментния празник на живота. Изборът ни тази година пада на божолето от Maison Georges Duboeuf. Присъединете се към нас, за да разберем какво прави това младо изкушение толкова специално и как да отпразнуваме неговото пристигане в стил, достоен за френската joie de vivre.
Почти 20 000 души от цяла Европа участваха в гроздобера през 2025 г. Както повелява традицията, гроздето от сорта гаме все още се бере основно на ръка, за да се запазят целите гроздове и да се позволи провеждането на полу-въглеродна мацерация – типична за производството на Божоле.

Годината 2025 се откроява като ранна и силно контрастна реколта, белязана от изключително високи температури и понякога бурни гръмотевични бури. Благодарение на грижливата работа на лозарите, въпреки ниските добиви — около 30 хектолитра на хектар — гроздето постигна отлично качество. Богато на захари и аромати, то отразява уникалния характер на всеки тероар и уменията на винарите. Божолето от Maison Georges Duboeuf е щедро и ароматно, напълно въплъщаващо особеностите на времето през годината. Както обичаше да казва основателят Жорж Дюбьоф: „Всяка реколта е отражение на своето време.“ Израз, който напълно описва вината от 2025 г.
View this post on Instagram
Тазгодишното божоле обещава красив пурпурен цвят, излъчващ младост. На нос се откриват сладки плодови аромати – смес от тъмни горски плодове и свежа череша. Вкусът е кадифен, сякаш хапваш перфектно узряло грозде – сочно, свежо, просто вкусно –щедър, хармоничен и добре балансиран между характера на годината и сочния чар на сорта гаме.
По традиция етикетите на Божолето от Maison Georges Duboeuf се изработват от различни художници. Този за 2025 година е дело на Жан-Филип Делом. той е роден през 1959 г. в Нантер, Франция. Живее и работи в Париж от завършването си в Националното училище за декоративни изкуства през 1985 г. Повече от тридесет години сътрудничи с големи международни медии (Vanity Fair, The New Yorker, Vogue, Architectural Digest…), създава кампании за престижни марки и публикува книги, съчетаващи текст и илюстрации. Неговите творби са излагани в галерии и институции като Perrotin (Париж, Ню Йорк, Токио, Сеул), Musée d’Orsay и Pacific Design Center в Лос Анджелис.

По случай Beaujolais Nouveau 2025 Делом продължава дългогодишната традиция на натюрморта. Художникът представя композиция, едновременно класическа и изчистена, но и жизнена. На фона, с цвят на вино, върху леко очертана маса, са подредени бутилка, чаша, ваза с цветя и книга. Простите, бързо щриховани форми контрастират с тъмния фон благодарение на белите пространства, които подчертават обектите. В горната част са написани думи с главни букви, напомнящи легендарния слоган: „Le Beaujolais nouveau Georges Duboeuf est arrivé!“ /„Новото Божоле на Georges Duboeuf пристигна!“
Бутилката се отваря, чашата се пълни — всичко ни приканва да се насладим на новата реколта.
Вашата бутилка Beaujolais Nouveau 2025 наMaison Georges Duboeuf може да вземете от ТУК.
Текст: Fashion inside
Снимки: Winebox

Dieci през есента и няколко звезди „Мишлен“
4 здравословни десерта без захар
3 летни коктейла без алкохол