Светла Карабаджакова или защо жените обичат и разбират от вино

x

Приключение, тишина, работа, живот, цветове, вкусове, пътуване, история, бъдеще, атмосфера, разговори. Виното е всичко това, но и не само.

А знаете ли, че жените не само обичат, но и разбират от вино? Светла Карабаджакова е доказателството за това. Тя е превърнала в много успешен бизнес една своя случайно открита страст, любопитството си към живота и хората и стремежа си да бъде все по-добра и винаги автентична в това, което прави.

Преди 16 години Светла създава Winebox, в чието портфолио днес присъстват подбрани вина от Франция, Италия, Испания, Аржентина, Нова Зеландия и др. А тази година ще се състои  5-тото издание на Winebox Portfolio Tasting и на 15 март в Гранд Хотел Милениум, София, ще имаме удоволствието да се запознаем с тези вина – 150 от над 30 световни изби. За най-запалените виноценители на 16 март ще има и 4 вълнуващи майсторски класа, които обещават неповторими срещи, възможности и усещания. Защо избра виното? Как започна всичко?

Може и да звучи клиширано, но виното ме избра. Кандидатствах за длъжност в различен отдел в Централата на Метро Кеш и Кери България, но ме назначиха в отдел Вино и така започна всичко.

Winebox е от 16 години на пазара, колко труден е пътят?

Труден е дотолкова, че в началото напредваш със скоростта на охлюв, работиш неуморно като мравка, проправяш пътеки и малко по малко, капка по капка, стъпка по стъпка се развиваш и растеш.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WINEBOX (@winebox_ltd)


Колко са избите в портфолиото ви? Имаш ли любими?

Избите са над 30 и всяка от тях ми е любима. Избирала съм ги така, че да допълвам портфолиото, съобразявайки се и с пазара, и с търсенето, и с нови тенденции, а понякога сме изпреварвали времето с региони и сортове, които не са се развивали успешно не защото виното и избата не са били добри, напротив, а защото сме изпреварили времето към този момент.

Когато избираш определена изба, пречупваш ли я през собствения си мироглед и вкус или се съобразяваш с тенденциите и търсенията на пазара?

Пречупвам я най-напред през собствен мироглед, през усет, нюх, особено през качеството. Винаги съм се съобразявала и маркетингово с визията, след качеството. Важно е, тъй като човек най-напред харесва с очите. И да, тенденциите, те са много важни чисто търговски. Имаше само един топ бранд розе от Прованс на нашия пазар, преди да внесем Chateau Minuty. Усещах тренда и знаех, че трябва да действам бързо.Предстои Winebox Portfolio Tasting, разкажи ни повече, какво да очакваме?

Да, това е 5-ото издание на нашата Голяма Дегустация. Вълнуващо е всеки път, организацията е огромна. Пристигат представители от почти всички изби от портфолиото ни и с голямо желание, страст и любов застават зад щандовете, разливат най-добрите си вина, разказват историите си, за да могат да отговорят на въпросите и интереса на българския винолюбител и вино професионалистите в нашата страна.

Ще се проведе на 15 март в Бална зала на Гранд Хотел Милениум, София.

Включихме нови изби от региони, които досега не присъстваха в портфолиото ни. Имаме нови сортове за опитване, нови истории за разказване. Билетите за входа за Дегустацията на 150 вина от над 30 изби вече са в продажба, на цена ранно записване до 8 март.Какво ще ни препоръчаш да опитаме?

Бих подходила по следния начин: професионалните ни клиенти, които ще ни посетят, със сигурност биха опитали вина, които желаят да добавят във винените си листи, както и нови реколти на познати и продавани от тях вина. Също – новите ни изби и сортове.

От гледна точка на крайните клиенти, винолюбителите, бих подходила от пенливо вино, през бяло, розе, червено, десертно, като разбира се предварително разгледам кои изби са представени (в сайта ни) и съответно кои вина от изба (ще публикуваме Дегустационен бележник 2 седмици преди събитието). Така предварително ще могат да си направят план на посещението, за да не се лутат в морето от вина.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WINEBOX (@winebox_ltd)


Какви майсторски класове ще има и за кого са подходящи?

Подготвяме 4 Майсторски класа, които ще се проведат на следващия ден, на 16 март, в конферентна зала Айнщайн, отново в Гранд Хотел Милениум, София.

Подходящи са както са професионалисти, които винаги имат какво ново да чуят, за да обогатят знанията си, така и за любителите, които имат специално отношение към виното.

Една от темите е Шампан, с лектор Еси Авелан, Master of Wine. Еси е значимо име в средите на Шампанското и пенливите вина, Master of Wine. Това, че успяхме да я привлечем като лектор на темата ни за Шампан, е гордост за нас. СV- то й е впечатляващо, а опитът й в областта на Шампан ни говори за нейните задълбочени знания по темата. Майсторският клас е фокусиран върху категорията Блан де Блан, едни от най-елегантните шампански, произведени от 100 % шардоне, като ще наблегнем на Топ Кювета, и сравнителна дегустация на няколко различни реколти от вид шампанско. Ще разливаме само от Магнум бутилки (1,5 л). Доказано е, че виното се развива най-добре в бутилка от 1,5 л.  А също е и атрактивно.

Следваща тема е вертикална дегустация на бяло Бордо, от региона Песак-Леонян, с 5 различни реколти. Звездата на Класа ще е 20-годишно вино, реколта 2004. В този тип вертикални дегустации е изключително интересно да се види развитието на виното и как различните климатични условия са повлияли на вкуса, аромата и интензитета на виното. Рядка възможност е да се сдобиеш с няколко реколти, както и да ги опиташ и да можеш да ги сравниш в рамките на час.

Друг изключителен Майсторски клас е с топ вина от Рибера дел Дуеро, изба Emilio Moro. Лектор ще бъде собственикът на избата, Хавиер Моро.

7 изкючителни червени вина, най-високият клас вина на избата, отново с вертикална дегустация на различни реколти. Едно от вината е това, заради което се влюбих в избата преди много години и реших да я добавя в портфолиото си.

Четвъртият Майсторски клас е дегустация на 3 бели и 3 червени вина на изба Zenato, и то не какви да е. Червеното вино e Амароне Резерва Серджо Дзенато, от 3 различни реколти. Абсолютно съвършенство. Бялото е Лугана Резерва Серджо Дзенато, отново 3 различни реколти.

В нашия сайт winebox.bg/tasting винолюбителите могат да се информират за всички Майсторски класове в подробности и още повече, да си осигурят места, закупувайки билети на цени за ранно записване до 8 март. След 8 март продължаваме да продаваме билети, ако все още имаме свободни места, на по-високи цени.Има ли мода във виното?

Има, но най-устойчива е модата, която се превръща в традиция, когато виното излезе от рамките на нещо временно или trendy now и продължи да се развива в годините, заемайки сериозен процент сред останалите вина.

Давам пример с розе от Прованс. То вече не е мода, то е част от навиците ни на пиене.

Вино, което не е за подценяване, въпреки че е в категорията lifestyle, но когато целият свят започна да имитира розетата от Прованс, разбрахме, че това е устойчива категория.

Ако Светла беше вино, щеше да е…?

Шампанско! Блан де Блан. Реколта 1972. Не зная дали е била добра за Шампан (замислих се и ще проуча), но на мен ми се отразява добре.


Текст: Диана Захариева

Снимки: личен архив/ Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Може да носите каквото ви харесва и както ви харесва. Важното е да изглеждате женствена и секси.“, Вивиан Уестууд

Ако сте пропуснали
Най-четени