Единственият португалски ресторант на територията на столицата – Tuga, от няколко дни официално се радва на нов адрес, а именно – бул. “Мадрид” 12, с вход откъм улица “Мърфи”. Обстановката е уютно непретенциозна, но пространството вече позволява и по-големи компании да се радват на добрата автентична кухня, както и на богатия винен (и не само) лист с португалски етикети.
Избираме да разлеем по чашите бутилка Зелено вино. Всъщност цветът му е бледожълт, но се нарича така заради младата възраст на самата напитка. Стартираме с плато с чоризо, докато чакаме няколко порции октопод Лагарейро (с кориандър, зехтин, чесън, червен пипер и картофи) и риба треска с пържени картофени пръчици и яйце. Порциите са солидно засищащи, но по традиция не успяват да разколебаят нуждата ни от десерт. Спираме се на торта с маракуя и едвам се удържаме да не си поръчаме и второ парче. Горещо я препоръчваме! И си обещаваме следващия път да опитаме манго муса и най-популярния изобщо португалски десерт – Пащел де Ната.
Ако заведението е пълно, по-добре се заредете с търпение, защото в кухнята засега се вихри само дамата, на която можем да благодарим за съществуването на Tuga. Но пък чакането се отплаща в сериозен брой вкусни хапки и добре прекарано време. Ако сте веган или вегетарианец, споделете с персонала и гарантираме, че ще се измисли подходящо ястие и за Вас. Поне нашият опит с постещ член на компанията го доказа.
С интерес следим и Facebook страницата на Tuga, защото често организират дегустации и тематични вечери. Ресторантът е притегателна точка и за всички слънчеви португалци, които вятърът и любовта са довяли в града. Вече е притегателна и за нас. Обещаха ни, че скоро на хоризонта се задават и едни шишчета от скариди по специална рецепта, а ние си обещаваме да се върнем и да ги опитаме.
П.П.: И ако ви предстои пътуване до Португалия, загрейте с храната в Tuga, но и смело попитайте за препоръки какво да видите и посетите. Дамата, която споменахме няколко реда по-горе, е родом от Порто и с радост разказва за родината си. В един такъв непринуден разговор покрай ястията научихме от нея за съществуването на крайбрежието на Алентежу и си пожелахме да го видим със собствените си очи още това лято.
Текст: Александра Тошева
Снимки: Tuga Bar & Restaurant