Японските хранителни продукти имат леко необичаен за нашите географски ширини вкус, но ястията с тях са фини и специфични. Такава е и днешната ни рецепта за бързи веган соба нудъли.
Необходимите продукти са следните: 6 сушени гъби шийтаке, 2 с.л. олио, 3 с.л. оризов оцет, 1 пакетче мисо супа, 1 ч.л. джинджифил, 2 скилидки чесън, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. кафява захар, 1 ч.л. сусамово олио, 500 г броколи, 250 г соба нудъли, 350 г твърдо тофу, 1 месеста червена чушка и 4 стръка пресен лук.
Залейте гъбите с 500 мл вряща вода и ги оставете да постоят 20 минути. Смесете 1 с.л. от олиото с оризовия оцет, мисо супата, джинджифила, чесъна, соевия сос, кафявата захар и сусамовото олио. Разбъркайте добре.
Сложете броколите за 3 минути във вряща подсолена вода и веднага прехвърлете в ледена вода, за да охладите. След това подсушете. Нарежете тофуто на 4 плоски парчета. Загрейте 1 ч.л. от олиото в тиган с незалепващо покритие, сложете тофуто и запечете по 2 минути от двете страни на умерен огън. Добавете 1 с.л. от ароматната смес и разклатете тигана, така че тофуто да се овкуси изцяло. Извадете от тигана и оставете на топло.
Изсипете нудълите за 4 минути в 2 л. вряща подсолена вода. Отцедете и разбъркайте с половината от останалата ароматна смес. Загрейте останалото олио и в него добавете чушката, нарязаните на тънки ивички гъби и броколите. Разбърквайте 2 минути, докато станат ароматни, и добавете останалата мисо смес.
На дъното на широка чиния сложете нудълите, а отгоре гарнирайте със зеленчуците и тофуто. Поръсете с пресния лук и поднесете топли.
Тук, в списание „Меню”, можете да видите кои са най-подходящите вина за екзотичното японско ястие.
Текст: Fashion Inside
Снимка: списание „Меню”
Вижте още:
Празнична трапеза: Телешко филе с червен сос и карамелизиран лук