Вълшебният джинджифил

x

 

 


Има едно растение, което е любимец и на кулинарите, и на лечителите – джинджифилът. Включването му в букета от подправки придава на ястията фин, горчиво-лют вкус. А включването му в дневния хранителен режим е истинска профилактика срещу много заболявания.  Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Всъщност, той е коренище, което се добива от тропическо растение. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди, етеричното масло зингиберон, на което се дължи и парливия му вкус.

Коренището и етеричното масло стимулират стомашните жлези и подобряват храносмилането, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство. Прилага се също така и при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаления на гърлото. Джинджифилът повишава и апетита. Доказано е и лечебното му въздействие при ставни възпалителни процеси. Облекчава болката при мигрена, като блокира веществата простагландини, причиняващи възпаленията. Точно тези противовъзпалителни качества го правят мощна профилактика срещу рака, тъй като джинджифилът забавя растежа на раковите клетки.

Въпреки широкото му лечебно приложение обаче, джинджифилът трябва да се приема внимателно и в определении дози, защото при предозиране или продължително приемане е възможно да се проявят негативни ефекти. Коренището  и етеричното му масло не бива да се използват при възпалителни заболявания на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на жлъчката и черния дроб.

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Рress

Вижте още:

Зеленчуците на зимата и полезните им свойства

Мака/МАСА/– супер храната на Южна Америка

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Плисирана макси рокля от CHLOÉ

Плисирана макси рокля от CHLOÉ Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Златна гривна от CAROLINA BUCCI

Златна гривна от CAROLINA BUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Не просто неделя, ами празнична неделя – идеално време за ефирни рокли!

Ако сте пропуснали
Най-четени