Кое е първо – crema catalana или crème brûlée? Спор за това ще има винаги, но и двата десерта са толкова вкусни, че отговорът никога няма да има каквото и да било значение за удоволствието, което те доставят. Така твърдят и професионалистите от списание „Меню“. Днес обаче се спираме на crema catalana и на начина, по който може да приготвите 4 порции сладост.
Ще са ви нужни:
200 г. захар
100 г. жълтъци (около 4-5) жълтъка
1 супена лъжица царевично нишесте
1 пръчица канела
Настъргана кора на лимон (около половината кора)
400 мл. мляко.
Как се приготвя?
В малка касерола се разбиват жълтъците и половината захар, докато се смесят напълно и сместа стане пенлива. Добавят с канелата и настърганата лимонова кора. Сипва се в млякото и се добавя царевично нишесте.
Сместа се загрява бавно, като се разбърква непрекъснато. Готви се, докато сместа се сгъсти. След това я отстранете веднага от котлона.
Канелата се изважда и кремът се разсипва в купички или чаши. Оставя се да се охлади и се слага в хладилник най-малко за 2-3 часа.
Преди да се сервира, се загрява фурната на горно печене на 250° С. Кремът се поръсва с останалата захар и се слага на най-горния ред на фурната, докато захарта се карамелизира. Това може да отнеме и 10 мин. Може да се използва и домашна горелка.
Текст и снимка: сп. „Меню“
Вижте още:
Как да си приготвим: Масала кейк с шоколадов крем
Три топли коктейла, които може да приготвите, докато си почивате