Профитролите са френски десерт, произлизащ еклерите, но за разлика от тях, те са по-малки и могат да бърдат както със сладък, така и със солен пълнеж. На езика на любовта думата „profitrole” означава малко възнаграждение или изгодна придобивка, а днес с тази рецепта поставяме края на нашите френски гурме предложения, които можете да си припомните тук и тук.
Необходими продукти:
1 чаша вода
6 с.л. масло
щипка сол
1 ч.л. захар
1 чаша брашно
4 айца
сметана
шоколадова заливка
Начин на приготвяне:
Поставете водата, солта, маслото и захарта в тенджера и ги оставете да заврят. Изключете котлона и добавете брашно.Разбъркайте до постигане на еднородна смес и включете котлона отново. Продължавайте да разбърквате, докато тестото не заеме центъра на тенджерата и не се образува тънък слой на дъното ѝ.
Изсипете сместа в голяма купа и я разбийте на малки парченца. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да смесвате съставките, докато отново не се достигне еднороден вид. Поставете тестото в готварски шприц.
Върху готварска хартия започнете да правите малки хапки. Навлажнете пръстите си и пригладете върховете им. Можете да намажете хапките с яйце за по-бляскав завършек след изпичане.
Загрейте фурната на 220 градуса и оставете тестото да се изпече за около 15-20 минути. Изпечените хапки трябва да изглеждат леко златисти и бухнали. Разрежете ги на две и поставете сладолед или сметана в сърцевината.
Залейте с шоколадов сироп и bon appetit!
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още: