Коледните празници вече са съвсем на прага ни. Делят ни дни от може би най-семейното време в годината, а подготовката на трапезата е сериозна част от уютната идилия. Със списание „Меню” ви предлагаме нестандартна, ароматна и вкусна идея, с която да изненадате най-близките си хора.
Необходими продукти:
1 кг свинско каре или свинско филе
100 г сушени кайсии, накиснати за 15 мин. в бяло вино
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
150 г сметана
1 ч.л. нишесте
2 с.л. бадеми
Начин на приготвяне:
С остър нож направете разрез в средата на филето и вътре сложете сушените кайсии. Ако на гърба има кожа или мазнина, нарежете я на ромбчета. Найтрийте със сол и пипер. Сложете месото на решетка в тава за печене и печете 2 часа на 180 – 200° С, като на всеки 25 мин. поливате с гореща вода и мазнина от тавата, отделена при печенето.
Оставете печеното месо на топло. Отделете по-голямата част от мазнината, а в останалата и сока от печеното сложете сметаната. Разредете с 3-4 с.л. гореща вода и сгъстете на огъня с нишестето. При поднасяне поръсете с нарязаните бадеми.
Бонус идея: Можете да замените кайсиите с мариновани във вино сушени сини сливи. Така ястието ще се комбинира чудесно с мерло.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: