Деликатен и кадифен, гъшият дроб е деликатес, достоен за всеки празник. От сп. „Меню” научаваме, че тези му качества се проявяват най-вече, когато е вкусно допълнен от сладостта на карамела, аромата на порто и свежата красота на салатата с мандарини.
Необходими продукти:
500 г гъши дроб
300 мл студена животинска сметана 35%
1 жълтък
1 ч.л. коняк
1 ч.л. пушена сол
⅓ ч. л. смлян бял пипер
За карамела:
80 г кафява захар
60 мл порто
За салатата:
1 малка салата айсберг
1 връзка рукола
5 мандарини
2 с.л. зърна от нар
2 с.л. лучени кълнове
2 с.л. запечени кедрови ядки
За дресинга:
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. мед
1 ч.л. портокалов ликьор
1 стрък мащерка
3 с.л. олио от гроздови семки
морска сол
Начин на приготвяне:
Гъшият дроб се почиства от ципите и жилите. Нарязва се на кубчета.Пасира се, заедно с жълтъка и студената сметана. Добавят се конякът, солта и пиперът.
Кафявата захар се сипва в метален съд, залива се с портото и се стопява на умерен огън до светъл карамел. Налива се дъното на малки топлоустойчиви купички.
Върху карамела се налива пасираният дроб. Заглажда се. Пече се на водна баня 20 – 30 мин на 150° С в тава с гореща вода. Охлажда се и се оставя да престои в хладилника 10 – 12 часа.
Руколата се смесва с накъсаната салата айсберг, мандарините, нарязани на филенца, нара, лучените кълнове и ядките.
Оризовият оцет се разбърква с меда, листенцата мащерка и ликьора, Смесва се с олиото и солта.
Кремовете се обръщат в чинии и се поднасят със салата и дресинга.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: