Изисканото ястие от днешната ни рецепта изисква и подходящо вино. Съветът на сп. „Меню” е да изберете червено бургундско или фините, но с мощна структура Бароло и Барбареско от Пиемонт в Италия.
Необходимите продукти за 2 порции патешко филе с розов сос са следните: 2 патешки гърди с кожа, 1 стрък розмарин, 2 с.л. зехтин, сол и шарен пипер на вкус. За соса ще ви трябват 2 ч.ч. зърна от нар, 1 ч.л. нишесте, 1 ч.л. студено масло, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, сол и пипер на вкус.
Нарежете кожата на патешките гърди на малки ромбчета, без да наранявате месото. Обтрийте със сол и шарен пипер. Нарежете на ситно розмарина и го смесете със зехтина. Втрийте от двете страни на месото.
Пасирайте зърната от нар и прецедете соса. Излейте мазнината от печенето на филетата и на дъното на тавата налейте сока от нар, като разбърквате 3-4 минути на котлона, докато се разтворят всички залепнали по дъното парченца и се редуцира до една трета.
Добавете разтвореното в 1 с.л. студена вода нишесте и разбъркайте, докато сосът се сгъсти. Отстранете от огъня, подправете със сол на вкус и добавете студеното масло. Разбърквайте, докато се поеме от соса.
Извадете филетата от фурната и ги оставете на топло за 15 минути, покрити с фолио. Нарежете на тънки ивички и ги поднесете със соса и зрънца от нар.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Треска по каталунски
Как да си приготвим: Студена супа от авокадо със зелена салца