Едно от най-добрите и елегантни допълнения към водката е пушената риба, научаваме от сп. „Меню”. Затова комбинацията между двете е гаранция за истинска наслада. Особено ако са придружени от свежестта на краставицата, анасоновия дъх на копъра и нежната текстура на крем сиренето.
Необходими продукти:
100 г пушена сьомга
1 краставица
2 с. л. водка
4 с. л. зехтин
2 с. л. ябълков оцет
2 с. л. копър, ситно нарязан
2 стръка зелен лук, ситно нарязани
100 г изцедено кисело мляко
100 г крем сирене
1 ч. л. лимонов сок
3-4 капки лют сос
хайвер от сьомга, по желание
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете зехтина, водката, оцета и лимоновата кора. Половината от сьомгата нарежете на ивици, а другата – на много ситни парчета. Поръсете резенчетата с 2 с.л. от получената марината и малко копър.
Нарязаната сьомга смесете с крем сиренето, цеденото мляко, половината от лука, лимоновия сок, солта, пипера, лютивия сос и копър на вкус.
Изрежете 4 дълги ленти от краставицата, останалото обелете, отделете семките и нарежете на малки кубчета. Разбъркайте с 2 с. л. от маринатата, добавете лъжица от зеления лук и посолете на вкус.
На дъното на чашите сипете по 2 с. л. от краставицата на кубчета, отгоре сложете от сметановата смес и върху нея поставете резенчетата сьомга и краставица. Украсете със зелен лук, червен хайвер и резен лимон.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: