Неделя е любимият ни ден за приключения в кухнята. Тази седмица ще предизвикаме хармония от вкусове с една необичайна салата. Тя е свежа и умело комбинира в себе си и сладки, и горчиви усещания.
Необходими продукти:
1 малка глава айсберг
1 цикория
1 радикио
3 с.л. натрошени печени лешници
5 фино нарязани репички
2 с.л. лучени кълнове
За дресинга:
1 с.л. зехтин
2 с.л. орехово или слънчогледово олио
1 ч.л. мед
1 с.л. бял балсамов оцет
1 ч.л. мека горчица
⅓ ч.л. морска сол
За сиренето:
500 г бутер тесто
200 г сирене бри
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
½ ч.л. листа от прясна мащерка
⅓ ч.л. смлян шарен пипер
Начин на приготвяне:
За сиренето изрежете бутер тестото във формата на кръг с диаметър с 6-7- см по-голям от диаметъра на сиренето. В средата поставете питата сирене, на която внимателно сте отрязали горната кора и поставете в подходяща топлоустойчива форма.
Смесете меда, зехтина, мащерката и пипера, които след това изсипете върху сиренето. Надиплете краищата на тестото нагоре около сиренето. Запечете за около 20-30 минути във фурна, загрята на 220° С, докато тестото се изпече, а сиренето – разтопи и зачерви.
Накъсайте айсберга на парчета, а цикорията и радикиото – на листчета. Смесете с лешниците, репичките и кълновете.
За дресинга смесете заедно всички продукти. Поднесете салатата, покрита с дресинга и гарнирана с горещото сирене.
В сайта на сп. „Меню” можете да видите кои са подходящите вина, с които да комбинирате ястието.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: