Има десерти, заради който бихме спрели да броим калории. Бихме посветили време да ги приготвим, без да ни интересува колко трудно е това, особено в почивен празничен ден. Спираме се на рецепта за шоколадово суфле с малиново сорбе. Ще ви са ви необходими продуктите, които ще откриете по-долу и един час време за приготвянето на този интересн и алтернативен великденски десерт.
Необходими продукти за 4 порции:
За суфлето:
230 г рама масло
230 грама тъмен шоколад
2 яйца
4 жълтъка
130 грама фина кристална захар
55 грама брашно
1 ч. л. масло за формичките
За сорбето:
400 грама малини, пресни или замразени
1 ч. ч. захар
80 мл. леко червено вино с плодов аромат
1 звезден анасон
1 пръчка канела
40 мл. сок от лайм или лимон
1 белтък
Как да го приготвите?
Яйцата, захарта и жълтъците се слагат на водна баня и се разбъркват, докато сместа леко се сгъсти. Водата от водната баня не бива да докосва съда с яйцата и не бива да ври силно, а само да къкри. Ако се прекали с нагряването, яйцата ще се пресекат.
Маслото се стопява заедно с шоколада на водна баня. Смесват се шоколадът и яйцата. Върху сместа се пресява брашното. Разбърква се добре и се сипва в купички, намазани с масло. Покриват се с фолио и се слагат в хладилника за 12 часа.
Малините се замразяват за 2 часа във фризер, ако са пресни.
Захарта и виното се слагат да заврат заедно с анасона и канелата и се оставят да поврат 2-3 мин., докато се получи гъст захарен сироп. Половината от още врящия сироп се налива в разбитите на твърд сняг белтъци.
Белтъчният крем се разбива, докато се охлади.
Замразените плодове се слагат в кухненски робот или блендер заедно с лимоновия сок и другата половина от горещия сироп. Пасират се. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, докато сместа стане хомогенна.
Формичките със суфле се пекат 12 мин. в предварително загрята фурна на 180° С. Сервират се горещи с лъжица от сорбето.
Текст и снимки: Списание Меню – menumag.bg
Вижте още:
Любимите ни френски десерти и малко “сладки” факти, които не знаете за тях
Как да си приготвим: Бързо шоколадово суфле