Любимите ни френски десерти и малко „сладки“ факти, които не знаете за тях

x

Тъкмо в унисон със Седмицата на модата в Париж или със студеното време навън, което ни предразполага да пием по чаша кафе у дома, вместо навън… Тъкмо, за да си припомним някое пътуване до Франция или да се подготвим за пролетното си приключение в Париж… Спираме се на най-популярните френски десерти, за да ви разкажем нещо любопитно и вкусно за тях и също, за да направим деня ви малко по-сладък и усмихнат.

 



 

Еклерите. Техните продълговати форми са ни добре познати, макар вкусът им у нас да се различава от този на същия десерт, предлаган във Франция. Обикновено те са пълни с крем и са украсени с шоколад. Еклер (éclair) на френски означава „светкавица“, а името им идва от факта, че всеки изяжда този десерт сравнително бързо, заради отличния им вкус. Еклерите водят началото си от 19-ти век, когато били сервирани във Франция за пръв път. Има предположения, че този десерт е измислен от известният френски готвач Antonin Careme, който живял от 1784 до 1833 година.

 



 

Макарони. В България този десерт все още не е достатъчно известен и хората го бъркат с познатото наименование на определен тип италианска паста. Френските макарони се приготвят от белътци, захар, бадемова пудра и с малко от тайните на истинския шеф. Всеки две бисквити се залепят с крем по между им, за да формират автентичния, завършен вид на макароните. Въпреки че тези сладки се считат за типично френски, много често са възниквали дебати за произхода им. Някои твърдят, че рецептите са се появили още през 1791 година, а италианците може би имат нещо общо в цялата тази сладка история.

 


 

 


 

Крем брюле. Десертът се приготвя от яйчен крем и се полива с карамелизирана захар. Сервира се на стайна температура. Често има вкус на ванилия, но различните сладкари предлагат и други вкусове на известния десерт. Сведения за рецептата са открити в готварската книга от 1691 година на готвача Francois Massialot. В началото на 18-ти век наричали десертът „изгорен крем“, най-вероятно заради това, че се полива с горещ разтопен карамел. Крем брюле е един от най-разпространените в света френски десерти.

 


 

 


 

Кроасан. Имайте предвид, че ние изговаряме напълно погрешно това произведение на френската кулинария, защото на френски думата звучи много по-различно и за много хора – нечленоразделно. Всъщност, има много спорове дали кроасаните идват от Франция или Австрия, понеже и в двете страни има дълга история, свързана с този десерт. Той се приготвя от многопластово тесто, приготвено по специална рецепта. Могат да се пълнят с шоколад, различни кремове, а отдавна и със солени пълнежи. Предшественици на рецептата на традиционния кроасан са открити още в записки от 13-ти век.

А кои са вашите любими френски десерти и можете ли да ги приготвяте у дома?

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

Как да си приготвим: Crema catalana?

Как да си приготвим: Авокадо тост

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Райе за свежа визия в сряда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ