Изглежда, че патешкото месо и плодовите сосове са създадени едни за други, разказват ни от сп. „Меню”. Сладостта е общата им черта, а свежестта на плодовете укротява апетитното усещане за мазнина от филето. Талиателите пък са необходимата съставка, с която това ястие се превръща в бърз, но вкусен и солиден обяд.
Необходими продукти:
2 патешки филета с кожа
400 г замразени или пресни горски плодове
100 мл червено вино
1 ч.л. нишесте
500 г талиатели
сол
пипер
кафява захар
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете кожата и мазнината на филетата на ромбове, без да наранявате месото. Поръсете с морска сол и обтрийте с шарен пипер и зехтин. Сложете в тиган на умерен огън за 4 минути от страната на кожата и за 2 минути от другата страна. Преместете в тавичка и запечете за 8 минути във фурна, загрята на 210˚ С. Оставете за 10 минути, покрити с алуминиево фолио.
Излейте отделената мазнина от тигана и добавете виното. Загрейте при непрекъснато разбъркване, за да оберете всички залепнали парченца по дъното. Когато виното изври наполовина, сложете плодовете и разбъркайте на силен огън за 3-4 минути. Добавете нишестето, разтворено в лъжица студена вода. Подправете със сол, пипер и кафява захар на вкус. По желание пасирайте соса или оставете с цели плодове.
Сварете талиателите според указанията на опаковката. Прецедете и сервирайте с парченца тънко нарязано филе и плодов сос.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Крем супа от броколи
Как си приготвим: шоколад с малини и коняк