Знаехте ли, че патладжанът има много специфичен землисто-пикантен вкус, който почти необяснимо, но изключително елегантно подхожда на шоколада? Тази кулинарна тайна научихме от сп. „Меню”, а в настоящата рецепта ще ви разкрием още повече подробности.
Необходими продукти:
За патладжаните:
2 средни патладжана, нарязани на тънки резени
3 с.л. морска сол
100 мл олио
1 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. канела
За пълнежа:
400 г рикота или фина извара
3 яйца
100 г натрошени бисквити амарети
150 г стопен тъмен шоколад
6 с.л. пудра захар
50 г запечени и нарязани на ситно бадеми
2 с.л. захаросани портокалови корички или 1 ч.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Разтворете солта в 2 л вода и за 20 минути в нея сложете резените патладжани. Измийте и подсушете.
Загрейте маслото и 2 с.л. от олиото в тиган. Резените патладжани се овалват в брашното и се пържат от двете страни, докато се постигне лек златист загар. Поставете ги върху кухненска хартия, за да попиете излишната мазнина, след това ги оваляйте в сместа от пудра захар и канела.
За пълнежа разбъркайте всички съставки заедно с подходяща бъркалка.
На дъното на продълговата форма за кекс наредете редове от патладжаните, които редувайте с пълнежа, докато продуктите свършат. Завършете с патладжани. Завийте всичко с алуминиево фолио и печете 40 минути във фурна, загрята на 160°С. Охлдете и оставете в хладилника за една нощ. Сервирайте терина охладен, нарязан на резени, с топка ванилов сладолед и кафе.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: