Червеното цвекло е един от кулинарните дарове на студените месеци, които незаслужено остават в сянка. Освен че е вкусно и полезно, то чудесно се съчетава с други продукти, пример за което е тази интересна и ефектна салата, която научихме от сп. „Меню”.
Необходимите продукти са следните: 2 средни глави червено цвекло, 1 с.л. сол, 2 с.л. оцет, 1 с.л. захар, 300 г овче сирене, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. риган и ½ портокал. За заливката са нужни 4 с.л. зехтин, 2 с.л. сок от портокал, 1 с.л. сок от лимон, 1 скилидка чесън и 2 с.л. магданоз. Накрая можете да гарнирате с 1 с.л. кедрови ядки или препечен белен слънчоглед.
Как да приготвите? Обеленото цвекло се вари във водата със солта за около 30 мин. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 10 мин. Нарязва се на съвсем тънки кръгчета. След това нарязвате сиренето на парчета с дебелина 5 мм и поръсвате с малко зехтин и риган.
Заливката се приготвя, пасирайки всички продукти заедно. Салатата се поднася, като се редуват парчета сирене, червено цвекло и филета от портокал, полети със зеления сос и поръсени с ядки.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: