Време, приоритети и благодарност – няколко стъпки към по-продуктивен ден

x

Има дни, в които със ставането от леглото чувстваме, че имаме силата да променим дори посоките на полюсите или поне да свършим със задачите на целия офис, при това до обяд. Има обаче и моменти, когато всичко, което искаме, е да правим… нищо. Нямаме желание, нямаме мотивация и ако някой ни позволи, то не бихме отказали да прекараме целия ден в компанията на завивката и удобното ни легло. В която от двете ситуации се припознавате? Твърде вероятно е и в двете, също както почти всеки работещ човек. Нормално е, не всички дни са еднакви. Какво да правим обаче, когато вторият тип започнат да преобладават? Когато се чувстваме уморени, демотивирани, без вдъхновение и каквото и да е желание? Всичко това може да се дължи освен на преумора и на липса на продуктивност. Какво е това чудо продуктивността ли? Ами същото онова, което ни буди в сутрините, в които кипим от енергия. Продуктивността обаче не е безкраен ресурс, който да използваме. Тя също има нужда от „презареждане” или поне от малко… насърчаване. Точно за това избрахме да си говорим днес – за нея, Продуктивността  и всичко, което можем да направим самите ние…



В началото бе… списъкът 

За да бъдете продуктивни, трябва да се съсредоточите, а за да се съсредоточите, следва да има върху какво. Именно заради това една от най-важните стъпки, които трябва да направите, е да създадете списък с цели и задачи. Може да бъде такъв, включващ това какво трябва да свършите през деня или през седмицата. Месец е твърде дълъг период, но ако държите – опитайте и с такъв план. Относно формата – може да бъде както на хартия, така и дигитален, важното е да има как да отбелязвате това, което вече сте изпълнили. Препоръчително е също така целите да бъдат конкретни, постижими и обвързани със срокове, а ако са дневни, то следва да не бъдат и повече от шест на брой.

Първо приоритетите

Имате списък, чудесно! Сега го разгледайте! Помислете кои са най-спешните и неотложни задачи, тях очаквано следва да изпълните първи. Знаем, че да поставяте приоритети измежду всички „трябва да се свърши веднага” е наистина трудна задача, но също така е и ключов момент от това да бъдете наистина пълноценни и продуктивни. Именно така ще ви бъде и много по-лесно да изградите дневен/седмичен план, който да следвате. Не знаете откъде да започнете? Ами например от това, че пазаруването може да остане за края на деня, но изпращането на мейли, правенето на поръчки и т.н. е препоръчително да се случва преди или около обяд.

Всичко по реда си 

Целите са на лице, приоритетите са определени, време е за действие! Или по-точно е време да започнете да правите нещата поетапно, тъй като не е препоръчително да изпълнявате няколко задачи едновременно. Вярваме, че всеки познава онова чувство, когато е затрупан от всякакви ангажименти, извършва едновременно няколко дейности, разконцентрира се лесно и в резултат на всичко всъщност работата е свършена, но под голяма доза напрежение и стрес. Никой не иска това, нали? Затова опитайте се да се концентрирате само върху едно нещо до завършването му или поне до довеждането му до етап, на който може да почака известно време.



Здравей, мотивация!

Въпреки всички списъци, планове и графици, все още нещо ви липсва? Мотивация? По-скоро да! Случва се на всеки, в това може да бъдете повече от сигурни. Дали ще е заради някакво здравословно неразположение, дали ще сте преживели силна доза емоции, или пък ще ви тревожат/вълнуват предстоящи събития… всичко това е възможно да оказва влияние на желанието ви за работа. В някои ситуации би било най-добре да си вземете ден-два почивка, но тъй като това не винаги е възможно, то може да опитате да се обградите с известна доза положителни емоции. Слушайте аудио книга или прочетете интересна статия за 10-15 минути, поговорете с приятел/ка, излезте на свеж въздух, ако имате възможност разходете се за кратко. Много е вероятно, „откъсвайки“ мислите си, да се почувствате по-добре. Опитайте!

Време е за време

Ако пък сте в другата крайност – имате прекалена мотивация и енергия, то това е похвално, но не забравяйте, че вие не сте машини и тялото и умът ви имат нужда от достатъчно сън, физическа активност и здравословна храна. Липсата на което и да е от трите бързо ще започне да влияе върху креативността и продуктивността ви, затова не се лишавайте от тях в името на работата. Не се лишавайте също и от почивките, може да са кратки, но и умът, и очите ви имат нужда от такива, а и именно тогава често се раждат най-интересните идеи.

Поглед напред

Още един важен момент, докато изпълнявате своите цели е да гледате напред. И буквално, и преносно! Доказанато е, че визуализирането на успеха несъзнателно ви приближава към него. Дори и някой да ви каже, че това са „някакви далечни мечти“, то не го приемайте като нещо негативно. Да, целите понякога (даже твърде често) са първо мечти и няма нищо по-хубаво от това човек да работи за тяхното постигане. Затова – горе главите, бъдещето ни очаква!



Вечер за благодарност 

Ако сутрините ви започват с оформянето на списък, то нека и вечерите завършват също с него. В края на деня е добро време да прегледате и анализирате какво сте успели да изпълните, научите, промените. Какво през деня ви направи щастливи? Кое е нещото, което ви накара да се чувствате наистина добре днес? Какви ви усмихна? Има ли нещо което искате да промените? А можете ли? Задавайте си подобни въпроси, ако искате, дори си ги записвайте и им отговаряйте в тефтер всяка вечер. Нужно е да отделите не повече от 10-15 минути, но отговорите им са важни… за самите вас! И не забравяйте да благодарите, защото всяко нещо се случва с причина!

От нас зависи…

Без значение дали изминалия ден е бил прекрасен или наситен с известна доза трудности, дали всичко е протекло по план, или пък се е наложило няколко пъти да промените плановете,  вярвайте, че най-добрият начин да „видите“ бъдещето още от сега е като започнете мотивирано да го създавате такова, каквото си го представяте. И го създавайте!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животински принтове в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени