Денят се познава по сутринта. О, да!

x

Със сигурност поне веднъж сте чували, че начинът, по който започвате деня, и нещата, които (не) правите в първите часове, след като се събудите, могат да окажат влияние върху целия ви ден. И това е напълно вярно! Това как оползотворявате утрото си зависи изцяло от вас, но е доказано, че известна последователност и няколко малки промени могат да ви направят по-мотивирани, енергични и целеустремени.

А представяте ли си, че всичко това е възможно, благодарение на няколко стъпки? Девет, по-точно! Какви са, защо са важни и имат ли някаква последователност – за всичко това ви разказваме днес!Малко по-рано от „навреме”

Нека си признаем – сутрешният сън ни се струва най-сладък, особено онзи прекъснат от алармата. Точно заради това много хора са склонни да я отменят за след 5-10-15 минути, в които няма да се наспят, а тъкмо обратното – ще объркат организма си. А много вероятно да закъснеят! Ако обаче вместо да прекарате половин час в лъжовен сън и игра с алармата, изберете да се събудите точно 30 минути преди вашето „навреме”,  ще имате достатъчно време не просто за да се разсъните, а и да се погрижите за себе си. Под всякаква форма!

Долу ръцете от телефона

Все по-често срещан навик е с изключването на алармата веднага да проверим известията на телефона. Така и така телефонът ни е в ръцете, нищо че дори не сме се събудили напълно. Не! – голямо и категорично. Забравете за телефона си най-малко 30 минути след като се събудите. Известията, съобщенията, снимките на приятелите вивсичко ще си е там и след половин, даже след един час, но синята светлина, която излъчват електронните устройства, определено не е най-доброто начало на деня ви.

Пет минути за мен… с мен

Искате да прекарате поне още 5 минути в леглото, преди да го напуснете окончателно? Чудесно – тогава медитирайте! Смята се, че най-доброто време за медитация е именно сутрин, непосредствено след като се събудим, защото тогава нервната система все още не е настроена за деня. Какво точно да направите? Настанете се удобно и опитайте за няколко минути да освободите ума си и да го подготвите за предизвикателствата на деня.Здравей, слънце! Здравей, свят!

Вместо Instagram отворете прозореца на спалята си или в краен случай само да вдигнете щорите. Може дори да прекарате няколко минути съзерцавайки гледката. Всъщност ви препоръчваме да го направите – чистият и леко хладен въздух определено ще ви разсъни, а първите слънчеви лъчи сами по себе си са чудесен източник на вдъхновение.

Най-важното хранене за деня

Колко от вас са склонни да пропуснат закуската? Много! Така и предположихме! Закуската обаче трябва не просто да бъде задължение, а основен приоритет и съвсем неслучайно е наричана „най-важното хранене за деня”.
Сутрин категорично не ви се яде нищо? Да, и това ни е познато, но не слушайте организма си точно в тази ситуация, защото именно храната е това, от което имате нужда, за да се зареди тялото с енергия. Дори и да не разполагате с никакво време – някакъв плод или бързо смути са чудесна алтернатива. И по-важното – много по-добре от… нищо! Постарайте се да превърнете закуската в навик!Планиран ден – успешен ден

Докато чакате закуската да стане готова или пък да се свари кафето ви, може да свършите още едно бързо и полезно нещо – съставете си списък. Този път обаче не с продуктите, които трябва да напазарувате (макар че и той е важен), ами с това което трябва (или очаквате) да свършите през деня. Поставяйки си ясни цели, ще бъдете много по-организирани през предстоящия ден, а и ще стимулирате продуктивността на мозъка си.

Бонус съвет: Ограничете задачите/целите си до най-много три, най-важни, а останалите оставете като второстепенни. Това ще ви помогне да се съсредоточите и изпълните първо най-важното и често трудно в графика си и/или да дадете приоритет на най-неотложното. И разбира се – постарайте се всичко да бъде постижимо в рамките на деня, даже в рамките на няколко часа. Разбираме, че „Да отида на околосветско пътешествие” е ваша водеща цел, наша – също, но едва ли ще успеем да го изпълним до края на следващите по-малко от 18 часа, нали?

Календарът, моят приятел

Докато сте на вълна планиране, не забравяйте да погледнете календара си. Може да ви звучи странно, но повярвайте ни – важно е. Понякога, улисани в бързия ритъм на ежедневието, сме склонни да забравим за записан час при зъболекар или фризьор, за рождения ден на приятелка, за благотворителния концерт, в който участва детето…. за много неща! Затова отделете минутка и погледнете календара си. Всяка сутрин!Нещо с цвят на щастие

Доказано е, че това, което носим, може да окаже влияние на настроението ни. Очаквано – сивите и монохромни цветове не пораждат усмивки и възторг, за сметка на ярките и цветни нюанси. Когато застанете сутрин пред гардероба, изберете това, в което ще се чувствате добре през предстоящия ден, после го огледайте. Има ли нещо цветно в него? Кара ли ви да се усмихнете? Ако отговорът е да, то обличайте се бързо, преди да сте закъснели. Ако ли пък е не – добавете цветен аксесоар! И най-важното, не си забравяйте доброто настроение у дома!

Нейно Величество – Музиката

Знаете ли от какво още имате нужда сутрин? От движение! И тук на помощ идва… музиката! Пуснете си любимите песни, докато избирате дрехите за деня, докато правите планове, миете си зъбите или приготвяте закуска. А, да – и танцувайте, ако ви се танцува. Кой е казал, че сутрините не са за танци? Напълно подходящо време са си, ако питате нас, даже може и да попеете! Музиката има свойството да оказва благоприятен ефект върху мозъка и със сигурност след няколко песни ще се чувствате много по-енергични. Имате ли си сутрешен плейлист? Не! Направете си незабавно!Може би някои от тези стъпки ви изглеждат трудни за приспособяване към вашия ритъм и начин на живот. Или пък вече опитахте и не постигате резултатите, които очаквате… Никоя промяна не може да настъпи от ден 1, от първата сутрин, от първия час. Всъщност на всеки навик са му нужни около 21 дни, за да се превърне в рутинен процес. Времето не е чак толкова дълго и определено си заслужава да проявите постоянство или поне да му дадете шанс…

И още нещо, напълно нормално, дори и имайки вече рутина да не успявате всяка сутрин да следвате всичко от-до. Не се отказвайте! Случва се на всеки и да се успи, и да закъснее, и тази сутрин да не му се прави точно това или друго, но това съвсем не означава, че автоматично денят ви ще бъде лош! Денят ще бъде такъв, какъвто го направите, а всяка сутрин ви дава достатъчно време за да го започнете с положителна нагласа. Опитайтe…


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Добавете розово в сивия ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени