Кремовете, които присъстват в козметичните ни чантички, са само едната страна на медала за младостта на кожата. От другата – поставяме храните, които ни помагат да запазим най-добрите й качества и външен вид. Защото знаем колко е хубаво да сме на 30 поне десет, двадесет години.
Чушки
Ако ги включите редовно в менюто си, тези богати на витамин С зеленчуци, ще увеличат производството на колаген. А както добре знаем, това е най-сигурния начин за стегната и еластична кожа. Можете да ги добавяте сурови или печени в салатите. Или към някое от любимите ви готвени рецепти.
Гъби
Те съдържат селен, един от важните минерали, които защитават кожата от слънчево увреждане. Можете да ги запечете с масло или да ги добавите като гарнитура към месото. Както и да ги приготвите, добре е да присъстват често в менюто ви.
Черупчести
Цинкът е още едно от имуностимулиращите минерали, които помагат на здравето на кожните клетки от продължително увреждане. Също така са нискокалорийни, но много питателни.
Ягоди
Тези апетитни плодове са пълни освен с витамин С и флаваноиди. И двете са важни за подобряването и поддържането на здравето на кожата. Дори извън сезона, те запазват полезните си свойства, ако са замразени. Така че може да им се наслаждавате през цялата година.
Слънчогледови семена
Ядките и семената съдържат витамин Е, който помага на функционирането на клетките, като предоставя на кожата здравословен блясък. Заедно с това намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. Добавете слънчогледови семена към салатите или пък просто изяжте шепа пред телевизора.
Манго
Този екзотичен плод е пълен с бета-каротин, а той помага на кожата да се възстановява и помага заличаването на бръчките. Освен това я прави гладка. Мангото съдържа още и витамин А, който предпазва клетките и подпомага регенерацията им. Извън сезона му, можете да го замените с моркови, пъпеши, праскови или сладки картофи.
Яйца
Те са източник на лутеин, който поддържа кожата овлажнена и опъната. Осигурява още естествени масла, които помагат да сте сияйни през целия ден. Можете да ги добавите към сандвичи или салати.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Unsplash
Вижте още: