Още в древността лекарите са познавали лечебната сила на храната и са работели основно с нея. Правилният подбор на хранителни продукти е особено важен за всеки човек, за да се подхранва тялото и да се поддържа неговата чувствителност и интуиция.
Как да се храним и да организираме ежедневието си според природните биоритми, за да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс, научихме от известния германски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, която гостува в България по покана на Немски хомеопатичен съюз и представи новата си книга „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”. Това са част от съветите й, които използва в дългогодишната си практика.
Какво представляват биоритмите?
Най-общо казано това е годишният кръговрат и часовата активност на различните органи в организма ни. Според традиционната китайска медицина годишният кръговрат се състои от пет годишни времена: късно лято и ранна есен (през които са активни стомах, далак и задстомашна жлеза), есен (активни са бял дроб и дебело черво), зима (активни са бъбреци и пикочен мехур), пролет (активни са черен дроб и жлъчка) и лято (активни са сърце, тънки черва и кръв).
За да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс, е добре да се съобразяваме с нашия вътрешен биологичен часовник, който отразява природните биоритми, заложени в процеса на създаване на живота. Ако човек познава същността на биоритмите, всеки, независимо от пола и възрастта си може да се възползва много по-целесъобразно от смяната на деня и нощта, както и от смяната на сезоните.
Организмът ни в различните периоди от деня
Органите в тялото ни работят с различна интензивност и имат максимална и минимална часова активност. Те „се движат” с времето и така всеки от тях има пик и 12 часа по-късно почивка. Познавайки тези часове, можем да водим здравословен начин на живот и да се радваме на подобряването на общото ни здравословно състояние.
Вероятно сте забелязали, че често пъти имате оплаквания по едно и също време през деня или нощта. Поглед върху „часовника на органите” ще ви помогне да разберете дали е активната или спокойната фаза на съответния орган и да си обясните проблема. Например хората, които вечер след 19 ч. похапват обилно, често се оплакват от чувство на тежест и стомашни болки. Така е, защото между 19 и 21 ч. стомахът е най-малко активен. Ако основната храна за деня се приема на обяд, тези оплаквания ще изчезнат.
Златните правила за здравословно ежедневие
– Събуждайте се без аларма (ако си лягате рано, ще се събуждате спонтанно преди 6 ч сутринта).
– Измивайте основно зъбите си (така токсичните вещества, които през нощта се създават в стомашно-чревния тракт и се отлагат по лигавицата на устата, не се “изяждат”обратно със закуската).
– След ставане изпивайте една чаша топла вода.
– Масажирайте цялото си тяло 5-20 мин. или правете упражнения.
– Вземете душ с топла вода (15-30 мин. след масажа).
– Изтъркайте езика си с лъжица или специална четка за език.
– Не се пресилвайте! (старателно стигайте до лимита на възможностите си, но не постоянно).
– Йога – асани, пранаяма (дихателни упражнения), медитация
– Вечер не бива да се чувствате свръх уморени и обезсилени.
– Хранете се по едно и също време през деня (след което почивайте 5-10 мин.).
– Не пренасяйте дневният стрес вечерта.
– Стремете се към лека вечеря, малко свеж въздух и направете малка разходка (насладете се на вечерта, създайте си я такава, че да ви отпусне по приятен начин).
– Преди лягане пийте по една чаша билков чай.
– Не лягайте късно – най-добре около 22-23 ч.
Храната като лекарство и източник на щастие
Храненето е в основата на нашето здраве и благосъстояние. Живите храни имат свой собствен биологичен живот, а съвременните познания напълно разкриват и доказват това. Затова е особено важно да адаптираме начина си на хранене съобразно сезоните. През зимата, когато е студено, за предпочитане са готвените зеленчуци и зърнените продукти като „топли” храни!
Салатите имат охлаждащ ефект и подсилват в нас студа. Така или иначе тялото се нуждае от повече енергия през зимата, затова бе трябвало тогава да избягвате охлаждащите храни. През лятото, в горещините можем с удоволствие да похапваме пресни узрели плодове или салати, тъй като това има освежаващ и охлаждащ ефект…
Следва продължение…
Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Pixabay