Има храни и напитки, които дават енергия и тонус и други, които влияят зле на организма и влошават настроението. Мислим си, че причината да сме потиснати, тъжни и уморени е само в това, което ни се случва, но всъщност психическото състояние е в пряка връзка с веществата, които поемаме с храната. Ето няколко храни и съставки, които могат да понижат тонуса:
Бяло брашно
Фактът, че то не е полезно за талията и здравето е отдавна известен, но малко хора знаят, че дори да употребяват пълнозърнести продукти, то се влага в много супи, нишестета и сосове. Получава се така, че на практика получаваме от него по-големи дози, отколкото очакваме. Заради съдържанието на така наречените „празни калории“ и свойството му да повишава нивото на захарта в организма, то може да причини колебания в настроението.
Червено No. 40
Tози оцветител е широко използван днес. Причината да се предпочита е привлекателния вид, който получават хранителните продукти – от чипс до енергийни напитки, плодови сокове и млека. Оцветителят обаче предизвиква хиперчувствителност и може да накара децата да бъдат хиперактивни. Така че, опитайте да избягвате храните, които са подозрително червени. Друг оцветител, който трябва да се избягва, е жълто No. 5 – най-често се използва в сладкиши, газирани напитки и дъвки. Свързва се с астмата, алергиите и депресиите.
Хидрогенирани мазнини
Te се използват в много от полуфабрикатите и готовите храни с цел да се удължи срокът им на годност. Трансмазнините повишават нивото на холестерол в организма и тялото трябва много да работи, за да се освободи от тях. Влияят зле на концентрацията и настроението. Един съвет – просто четете етикетите и дори на тях да не е отбелязано, че продуктът съдържа хидрогенирани мазнини, дългият срок на годност е повод да потърсите заместител със зехтин или органично кокосово масло.
Аспартам
Той е друг убиец на доброто настроение. Това вещество отдавна се дискутира и се сочи като едно от най-вредните в хранителната промишленост. Използва се като заместител на захарта. Предизвиква главоболие, храносмилателни проблеми и дори припадъци.
Мононатриевият глутамат
Още една вредна добавка в храните, която е широко използвана в пакетираните храни за подсилване на аромата и вкуса. Лошата новина е, че в много случаи не се изписва на етикетите, така че просто избягвайте полуфабрикатите и избирайте органик продукти. Дори малки количества от него може да предизвикат замайване, гадене, чувство за тревожност и слабост.
Захар
Тя се съдържа почти във всички продукти, които купуваме – сосове, чипсове, супи, сладкиши… Много често се крие под наименования като декстроза, фруктоза, лактоза… Свързва се с много здравословни проблеми, сред които и депресията. Един съвет – вместо вафла, изяжте плод.
И ако днес отново се събуждате уморени, а през деня сте неоправдано изнервени и чувствителни, погледнете какво имате в чинията си.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Pixabay
Вижте още: