Храните, които влошават настроението ни

x

Има храни и напитки, които дават енергия и тонус и други, които влияят зле на организма и влошават настроението. Мислим си, че причината да сме потиснати, тъжни и уморени е само в това, което ни се случва, но всъщност психическото състояние е в пряка връзка с веществата, които поемаме с храната. Ето няколко храни и съставки, които могат да понижат тонуса:    


 

 


Бяло брашно

Фактът, че то не е полезно за талията и здравето е отдавна известен, но малко хора знаят, че дори да употребяват пълнозърнести продукти, то се влага в много супи, нишестета и сосове. Получава се така, че на практика получаваме от него по-големи дози, отколкото очакваме. Заради съдържанието на така наречените „празни калории“ и свойството му да повишава нивото на захарта в организма, то може да причини колебания в настроението.

Червено No. 40

Tози оцветител е широко използван днес. Причината да се предпочита е привлекателния вид, който получават хранителните продукти – от чипс до енергийни напитки, плодови сокове и млека. Оцветителят обаче предизвиква хиперчувствителност и може да накара децата да бъдат хиперактивни. Така че, опитайте да избягвате храните, които са подозрително червени. Друг оцветител, който трябва да се избягва, е жълто No. 5 – най-често се използва в сладкиши, газирани напитки и дъвки. Свързва се с астмата, алергиите и депресиите.

Хидрогенирани мазнини

Te се използват в много от полуфабрикатите и готовите храни с цел да се удължи срокът им на годност. Трансмазнините повишават нивото на холестерол в организма и тялото трябва много да работи, за да се освободи от тях. Влияят зле на концентрацията и настроението. Един съвет – просто четете етикетите и дори на тях да не е отбелязано, че продуктът съдържа хидрогенирани мазнини, дългият срок на годност е повод да потърсите заместител със зехтин или органично кокосово масло.

Аспартам

Той е друг убиец на доброто настроение. Това вещество отдавна се дискутира и се сочи като едно от най-вредните в хранителната промишленост. Използва се като заместител на захарта. Предизвиква главоболие, храносмилателни проблеми и дори припадъци.

Мононатриевият глутамат

Още една вредна добавка в храните, която е широко използвана в пакетираните храни за подсилване на аромата и вкуса. Лошата новина е, че в много случаи не се изписва на етикетите, така че просто избягвайте полуфабрикатите и избирайте органик продукти. Дори малки количества от него може да предизвикат замайване, гадене, чувство за тревожност и слабост.

Захар

Тя се съдържа почти във всички продукти, които купуваме – сосове, чипсове, супи, сладкиши… Много често се крие под наименования като декстроза, фруктоза, лактоза… Свързва се с много здравословни проблеми, сред които и депресията. Един съвет – вместо вафла, изяжте плод.

И ако днес отново се събуждате уморени, а през деня сте неоправдано изнервени и чувствителни, погледнете какво имате в чинията си.

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Pixabay

Вижте още:

Храна за кожата

Средиземноморската кухня – полезното удоволствие

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени