Вечно като страстта… или поглед върху историята на червеното червило

x


Ако диамантите са най-добрите приятели на едно момиче, то червеното червило със сигурност е най-верният й съюзник в борбата за автентичност и незабравимост. Подобно на фаталната жена и червеното червило може да се похвали с бурно минало. То е един от най-ярките символи на женската красота и сексуалност в западния свят, но силата, която носи, е причината червеният цвят на устните да бъде определян като  „измама за мъжете” и „подкопаване на класовите различия”. И ако съставите на червилото са се променяли през годините, то едно нещо остава постоянно: жените са съгласни да сложат върху устните си почти всичко, за да съблазнят с перфектно червен цвят, дори ако това означава да се изложат на токсични материали и да рискуват неодобрението на обществото.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


Така започва всичко…

Мнозина историци смятат, че древните шумери са създателите на червилото (заради откритите козметични чантички от 3 500 г пр. Хр.). Други посочват като истинска родина на оцветяването на устните Древен Египет, когато и мъже, и жени са начервявали устните си със смес от червена охра, кармин, восък и мазнина.

Жените притежавали минимална власт в Древна Гърция и били ограничавани от носенето на червило на публични места, с изключение на проститутките, които притежавали повече власт и можели да оцветяват устните си ярко червени.

През Средновековието оцветяването на устните се разпространило и в Европа и се използвало от различни религиозни групи, които се гримирали, за да „предизвикват Бог и неговото могъщество”. През този период червилото се използвало и за разграничаване на отделните социални класи. През 13 в. светските дами от висшите кръгове на Италия носели ярко розово червило, а тези от по-низшите – тъмно червено.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


През 16 в. британските проповедници се опитали да обявят оцветяването на устните за „дяволско творение”, но това не спряло кралица Елизабет I да използва смес от кохинил, гума арабика, белтък и мляко от смокини и да я превърне в основна част от т.нар. „елизабетинска мода”.

През 19 век в западния свят оцветяването на устните се случвало под влиянието на кралица Виктория. Според историците 1860 г. се смята за новото начало за козметиката в световен мащаб. През 1880 г. парижката козметична марка Guerlain създава първия червило стик, направен от смес на грейпфрут, масло и восък.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


Триумфът на червилата

В началото на 20 век гримът най-сетне се смятал за социално приемлив. Първото официално заявяване на червеното червило било през 1921 г., когато суфражетките превзели улиците на Ню Йорк, гримирани с ярко червено червило, и така червеното се превърнало в символ на жените бунтарки.

Предразсъдъците по отношение на ярко червеното червило намалели в САЩ след нарасналата популярност на кино филмите, в които участвали млади актриси с тъмни устни. Зрителките се опитвали да подражават на любимките си с помощта на червила.

През 1933 г. сп. „Vogue” обявява червилото за „най-важната козметика за жените” вследствие все по-нарастващото търсене на пазара.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


По време на Втората световна война козметичните стратези започнали да използват политическа агитация в кампаниите и нарекли някои от цветовете „Победоносно червено”, за да насърчат жените да поддържат красотата си. Един от рекламните слогани от това време гласи: „Едно червило не може да спечели войната. Но то символизира една от причините защо се борим – скъпоценното право на жените да бъдат женствени и прекрасни при всякакви условия.”

През 50-те години допълнително гориво в огъня наливат актриси като Елизабет Тейлър и Мерилин Монро, които винаги са с червило в пурпурен нюанс и превръщат червеното червило още по-желано и вездесъщо от всякога.Изкушение, оцветено в червено

През 60-те години на миналия век се забелязва спад на популярността на червените устни, които отстъпват на неутралните цветове, налагани от света на модата и от желанието за естествена красота, популяризирана от хипи културата. Междувременно феминистките групировки започват да отричат червилото като средство за удоволствие на мъжете.

С разцвета на блясъка от диско времената черешово червените устни се завръщат отново във висшата мода. Глем и пънк рокът също бележат възход в използването на червило и от господата, въпреки че това не е нещо ново. Мъжете в Древен Египет оцветявали устните си хиляди години преди Дейвид Бауи да посегне към червилото.През 80-те години червените устни са хит благодарение на емблематичните ярки устни на Мадона. В края на века повечето жени предпочитали за цвят на червилото си онзи, който отговаря на настроението и излъчването им, а не онзи, който е модерен.

И днес яркочервените устни изглеждат също толкова шик, колкото преди стотици години. За щастие, новите червила не съдържат толкова много токсични съставки. В повечето части от съвременния свят жените имат свободата да показват дръзките си червени устни, както и да използват червилото като средство за себеизразяване (независимо от пола или социалния си статут). Вероятно най-голямата трудност, която срещаме днес по отношение на червеното червило, е как да изберем перфектния за нас  нюанс.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Pixabay, Unsplash, Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зелено и розово – една дръзка цветова комбинация.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ