Как да се справим с пигментните петна по кожата на лицето?

x

Пигментните петна по кожата на лицето могат да бъдат както незначителен козметичен проблем, така и сериозен източник на дискомфорт и намалено самочувствие. Те възникват поради неравномерно натрупване на меланин – пигментът, който придава цвят на кожата. Galen предоставя полезни насоки за справяне с този проблем.

Причини за поява на пигментни петна

Най-често срещаните причини са продължително излагане на слънце, хормонални промени, някои видове медикаменти и възрастови фактори. Хиперпигментацията често се свързва със заболявания като мелазма, която се влияе от хормони и обикновено се получава по време на бременност.

Методи за премахване на пигментни петна

За ефективното им премахване е важно да се подхожда индивидуално, като се вземат предвид причините за тяхната поява и типът кожа.

  • козметика – използването на подходяща козметика е ключово за третирането на пигментни петна. Продукти, обогатени със съставки като витамин C, ниацинамид и арбутин, могат да помогнат за намаляване на тъмните петна. Важно е също така да се избират продукти, които не са дразнещи и не водят до допълнителни проблеми;
  • процедури – сред професионалните методи за премахване на пигментни петна се отличават химически пилинги, лазерна терапия и микродермабразио. Тези процедури трябва да се извършват от квалифициран специалист и могат да изискват определен период на възстановяване.

Eucerin козметика


Предотвратяване на поява на пигментни петна

Това изисква последователна грижа и предпазване от факторите, които могат да доведат до тяхната поява:

  • използвайте слънцезащита – нанасянето на слънцезащитен крем с висок SPF (слънцезащитен фактор) е задължително всеки ден, независимо от времето. Това ще ви помогне да се предпазите от вредните UV лъчи, които са основна причина за получаването на пигментни петна;
  • подходяща козметика – изборът на козметика, която е специално формулирана за предотвратяване на пигментацията, може да бъде от съществено значение. Такива продукти често съдържат антиоксиданти и съставки, които предпазват от натрупване на меланин.
  • здравословен начин на живот – правилното хранене и поддържането на добра хидратация също допринасят за кожното здраве и могат да намалят риска от хиперпигментация.

Специалистите от Galen съветват да се обърне внимание на ранните признаци на пигментни петна и при необходимост да се консултирате с дерматолог. Това може да помогне да се избегнат по-сериозни проблеми и да се намерят най-подходящите и ефективни методи за тяхното лечение.


 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени