Какви храни да НЕ купуваме?

x

След като прочетете този списък запазете спокойствие. В списъка с вредните храни ще откриете почти всичко, което има на трапезата на един стредностатистически градски човек. Истината е, че за отровите най-важни са количествата, така че трудно бихте пострадали, ако си позволявате понякога да се отклонявате от правия път на здравословното хранене. Ако все пак имате възможност, ограничете тези продукти:


 

 


Трансмазнини

Определено те са в топ 10 на най-вредните вещества. Маргаринът съдържа антиоксидантите Е320 и Е321, които са канцерогенни, както и фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца. Установено е, че маргаринът увеличава количеството на „лошия“ холестерол и отслабва имунната система. Изследователи от Харвардския университет докладват в изследване от 1994 г., че хора, които употребяват хидрогенирани мазнини са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар. Трансмазнини се съдържат в рафинираното растително масло, майонезите, кетчупите, фаст-фуд, торти, пасти, бисквити, снаксове, чипсове, пуканки, замразени полуфабрикати.

Е 621

При това означение веднага трябва да ви светне червената лампичка. Натриевият глутамат е отровата на 21 век. Лошата новина е, че този усилвател на вкуса е включен в най-неочаквани продукти – има го например в снаксове, чипсове, сухи подправки, разтворими супи, картофено пюре, бульонни кубчета…

Заместители на захарта 

Всички заместители на захарта може да изострят болестите на жлъчните пътища. Подсладителите в газираните напитки ги превръщат в истинска отрова. За съжаление, често на етикетите пише само „подсладители“. Най-опасни са ацесулфам – Е950, за който още през 1974 г. е установено, че ускорява развитието на злокачествените тумори. Друг вид опасен подсладител е аспартам – Е951, наричан още суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама – при температура около 30 градуса в газирана вода той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин. Цикламат – Е952  е забранен в САЩ, Франция и Великобритания заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност, в страните от Източния блок обаче е много разпространен заради ниската си цена. Захарин – Е954 не трябва да се използва, освен ако нямате диабет, защото изостря жлъчнокаменната болест. Ксилит – Е967 и сорбит – Е420 в големи дози предизвикват разстройство на стомаха.

Масло с масленост под 82,5%.

Масло, което съдържа мазнини под това количество, не бива да се употребява. Това е хидрогенизирано масло с лошо качество, разбито с водород.

Рибни консерви и хайвер

В рибните консерви, които не са мариновани в мазнина, е добавен уротропин, който е признат за опасна добавка и е забранен. В състава на уротропина влизат амоняк и формалдехид. Хайверът може да се съхранява дълго само в замразен или силносолен вид. Ако се продава слабосолен хайвер, значи в него има или уротропин или лимонена киселина.

ГМО

Спорът има или няма ГМО на нашия пазар продължава. Всъщност, безспорен е фактът, че генномодифицирани съставки има в много голяма част от вносните продукти като какао, фъстъци, картофи, зелен консервиран грах, консервирана царевица, царевичните пръчици, чушките, които не са характерни за сезона.

Цветно, бързо, вкусно 

Цветни десерти, опаковани продукти, полуфабрикати, бързи закуски – всички те съдържат цялата таблица на Менделеев. Такива са например бонбоните, мармаладите и сладката, продуктите за бързо приготвяне, като разтворими супи и картофено пюре. Сладоледът също е в тази графа, защото не е произведен от мляко, а от есенции, оцветители и подсладители. Опакованите кексове и шоколадът са тъпкани с оцветители, ароматизатори и заместители на захарта и какаовото масло. Разтворимите кафета водят до пълно израждане на хормоналните жлези. Газираните напитки са коктейл от захар, химия и газове, а соковете в кутии нямат нищо общо с натуралните съставки. Тук списъкът е толкова дълъг, че няма да ни стигне цял ден, затова четете внимателно етикетите.

Колбаси  

Често те съдържат генномодифицирана соя и скрити мазнини – сланина, свинска кожа и други отпадъчни меса, като тези вредни вещества са около 40% от продукта, маскирани като месо. В колбасите се добавят и специални гелове, които съдържат каратинин, усилватели на вкуса, оцветители. Течностите за пушене на колбасите съдържат формалдехид.

Млечни продукти с дълъг срок на годност

Не употребявайте млечни продукти, които се съхраняват повече от две седмици. Натуралното мляко не е толкова издръжливо. Асептичната им опаковка съдържа антибиотик.

Плодове и зеленчуци, които не се развалят

Ако забележите, че определени плодове и зеленчуци остават твърде дълго свежи, не купувайте повече. Гроздето например се обработва с хлороформ и други сериозни антиокислители. Сухите кайсии, сливи и стафиди са обработени с химикали.

Бял хляб 

Предпочитайте ръжен хляб. Рафинираното бяло брашно и други рафинирани продукти влизат в списъка с вредните продукти.

Пилешко

Това месо на нашия пазар съдържа женски хормони, включително прогестерон. Антибиотиците също са част от пилешките продукти.

То май не остана нищо за ядене… Нали?

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Unsplash

Вижте още:

Алхимия на храните

Тайните на здравословното готвене

Чаят – начин на употреба

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Ботуши New Ring от See By Chloé

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Раница Le Petit Tourni Кафяв от JACQUEMUS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Плетени панталони Regular Fit от Kontatto

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени