Чаят – начин на употреба

x

Черният чай е полезен за мозъка и предпазва от болестта Алцхаймер, показват данните, събрани от шест различни изследвания за ефектите на напитката върху организма, съобщава БГНЕС. За най-добър ефект е необходимо да изпивате по три чаши чай всеки ден, съветват специалисти.  При жените чаят помага и за психичното здраве. Изследване на 1500 мъже и жени в Сингапур показва, че тези, които пият по четири чаши чай на ден, намаляват риска от инсулт със 75%. Опасността от когнитивни нарушения като проблемите свързани с паметта, езика, логическото мислене, вниманието, възприятието, въображението, способността за вземане на решение и други спада с 43%.


 


Благотворното действие на чая е известно отдавна. Той ободрява и подобрява работоспособността. Чаените листа съдържат 2-3% кофеин, както и каротини, тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина, флуорид, който укрепва зъбния емайл. Таниновата киселина в чаените листа спомага за потискане растежа на бактерии, които участват в образуването на зъбните плаки. Чаят съдейства на храносмилателните сокове. Чаените листа са богати на антиоксиданти – вещества, които обезвреждат натрупаните свободни радикали в организма и намаляват риска от редица заболявания. Зеленият и черният чай съдържат еднакво количество антиоксиданти (флавоноиди), но в черния  те са по-сложни комплексни вещества. Благодарение на флавоноидите чаят има антиоксидантен, противоалергенен ефект, а и и облекчава дишането.

Но за да се възползвате от всички тези полезни съставки, чаят трябва да се избере, съхранява,  и приготвя правилно и да се пие в подходящи количества. Три-четири чаши дневно е идеалната доза. Важно е да е в срок на годност и от добро качество. Запарва се различно време според вида – от 1 до 10 минути. Не пийте престоял чай. Ако се запарва повече от 30 минути (някои сортове повече от 20 минути), започва процес на окисляване на съставките му. Многократното запарване влошава качеството ако първата настойка извлича до 50% полезни вещества, втората – до 30%, то третата – само 10%.  Когато се приготвя, не трябвада се използва дълго вряла вода, защото чаят няма да бъде ароматен. Водата от електрически чайници, самовари и термокани след дългото варене е “тежка” и влошава вкуса. По същата причина не се препоръчва водата да се претопля, а също в стара вряла вода  да се добавя прясна и отново да се вари. Чаят става най-добър, когато водата е “мека”. За целта в току-що завряла вода, предназначена за чай, добавете лъжичка захар, която свързва калциевите соли. Не пийте хладен или много горещ чай, а приятно топъл. Между чая и храната е необходим интервал от 20-30 минути.

 


 


Всеки вид чай изисква различен начин на приготвяне: черният се запарва  с вряла вода между 3 и 5 минути. Оставен по-дълго започва да горчи, без да се засили ободряващото му действие. Количеството е обикновено около 3 ч.л. на 200 мл вода. Захарта подсилва аромата и вкуса му, а млякото го прави по-богат и плътен.

Зеленият се запарва  с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. И той като черния  започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеления чай може да се прави  втора и трета цедка, като често втората е с по-мек вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството е от 2 до 5 гр. за 200 мл вода. Пие се без захар и мляко.

Бял и жълт чай се запарват с вода, която първо е завряла, а после охладена поне до 90 градуса. В идеалния случай водата не е от градския водопровод, а от планински извор, тъй като този чай е много нежен и деликатен. Времето за запарване е 1 минута, най-много 2. Задължително се консумира чист.

Плодовият чай се запарва с вряла вода между 8 и 10 минути. Отива му да е подсладен, често е вкусен и охладен.

За билковия чай няма универсално правило, защото всяка билка има свои характеристики според това къде е расла, как е брана и изсушена. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са дори опасни.

Южноафриканският Ройбос и Хъни Буш се запарват  с вряла вода между 8 и 10 минути. Количеството трябва да е 5 ч. л. на всеки 200 мл вода. Няма проблем да остане във водата по-дълго. Запарката запазва качествата си цяла седмица,съхранена в хладилник, и е може би, най-добрият студен чай. Отиват му лимон и плодове, които може да добавите при запарката или след като го охладите.

Индийският Масала чай е много специална напитка – силен, пикантен, разнообразен. Думата „масала“ означава микс от подправки и затова  има повече рецепти за приготвяне. Масала миксът може да съдържа най-разнообразни неща, в различи пропорции: кардамон, канела, джинджифил, звезден анасон, черен пипер, карамфил… Захарта изкарва аромата на подправките, слага се и мляко. Как се приготвя – захарта и подправките се варят във водата 6-10 минути, добавя се черен чай и мляко, спира се огъня и се запарва 3-5 минути, след това се прецежда.

И не забравяйте – хубав  чай се прави с любов и внимание, защото на енергийно ниво мислите ни го зареждат с позитивна енергия.

Текст: Антоанета Баева

Снимки: Unsplash 

Вижте още: 

Започнете деня с чаша вода

Красив ум: 10 храни, които стимулират мозъка

Спасение след кулинарна фиеста

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени