Всички добре познаваме какаото и неговите вкусови качества, които мозъкът ни асоциира с удоволствие. Едва ли има някой, който не обича шоколад и десерти, в чийто състав присъства ароматната суровина? Зърната на какаовите плодове обаче притежават много по-ценни свойства, отколкото натуралния шоколад, който можем да открием почти навсякъде. Защо? Фактите са налице:
1. Суровите какаови зърна имат анти-стрес действие върху организма.
2. Те доставят на тялото необходимата за деня енергия и бодрост.
3. Имат антиоксидантен ефект, предпазващ клетките от преждевременно състаряване.
Вижте още: Коензим Q10 и нещата, които не знаем за него
4. Регулират нивата на кръвната захар и холестерола.
5. Подобряват метаболитните процеси и ускоряват свалянето на излишни килограми.
6. Потискат апетита и подсилват чувството на ситост.
7. Съдържат много витамини, минерали, протеини и фибри, които са нужни на тялото ни за правилно функциониране на органите и системите.
8. Облекчават спазмите при болезнена менструация.
9. Подобряват дейността на сърдечно-съдовата система и я предпазват от заболявания.
10. Влияят благотворно върху цялостния тонус на организма и подпомагат неговата издръжливост.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още:
КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, КОГАТО ПИЕМ РЕДОВНО ТОПЛА ВОДА С МЕД?
КАКВО ПРЕМЪЛЧАВАТ ЕКСПЕРТИТЕ ПО ХРАНЕНЕ ОТНОСНО КИСЕЛОТО МЛЯКО?