Какъв съд за готвене да изберем?

x

Здравословното хранене е комплекс от много неща. Често, обаче забравяме за един особено важен компонент – съдовете за готвене. Дори да изберем най-здравословните продукти, техните качества могат да бъдат загубени при готвене или, още по-лошо, храната буквално да бъде отровена от вредните вещества, които отделят съдовете. Затова изборът на тенджери и тигани трябва да бъде много внимателен, а инвестицията в по-добри продукти наистина си струва.

 


 


Ето възможностите, за да направите своя информиран избор:

Алуминиеви 

Ако имате възможност, избягвайте използването на алуминиеви съдове за кисели или съдържащи соли продукти и след като сготвите в тях прехвърлете яденето в стъклен или порцеланов съд.

Емайлирани 

В основата си те са стоманени, железни, чугунени, като отгоре имат емайлово покритие, което не позволява основният материал да влиза в контакт с храната. При рязка смяна на температурата или удари това покритие лесно се начупва и напуква. Важно условие е съдовете да са здрави –  не ползвайте емайлирани съдове с напукан или липсващ емайл.

Чугунени 

Солидни и тежки, чугунените съдове правят храната страхотна, поради равномерното отдаване на топлина. В миналото по-голяма част от тях нямаха покритие и бяха трудни за почистване. Днес на пазара се намират такива с металокерамично или незалепващо покритие. На вкус храната, приготвена в чугунени съдове, се доближава до тази в глинени. Чугунения съд не се изкривява и е практически вечен. Тежината, трудоемкостта при миенето му обаче, отказват бързо ползвателите му. За да бъдат съдовете здравословни, трябва да се внимава за ръжда и да се накисват от време на време в неосолено олио. Не трябва да се мият със силни почистващи препарати и е добре да се подсушават веднага след изплакване.Тефлоново покритие

Всички анти-загарящи покрития (с изключение на титановото) са създадени на основата на съединенията на флуорвъглеводорода и са получили названието тефлонови. Все още няма твърди доказателства, че тефлоновото покритие вреди, но има сериозни доводи в тази посока. Ако незалепващият  ви тиган се е надраскал и захабил, по-добре да го изхвърлите, защото нарушаването целостта на покритието позволява да се отделят вредни вещества в храната. Това, че продуктите не залепват при готвене, прави този тип съдове  предпочитани в  много домакинства, но проблемът с въздействието върху здравето все още не е изяснен.

Неръждаема стомана

Съдовете  от неръждаема стомана съдържат хром и никел. Получената смес е устойчива на корозия и лесна за почистване. Този материал се счита за безопасен избор и затова неслучайно се използва и в професионалните кухни и ресторанти. Но за да останат здравословни тези съдове не трябва да се използват абразивни материали при почистването им, защото по този начин се нараняват и при готвене се освобождават малки количества хром и никел. Обикновено тези съдове са с двойно дъно и така  ястието не загаря, а съдът запазва топлината дълго. Внимание – на пазара се срещат изделия, покрити само отгоре с неръждавейка, а всъщност са от евтина черна стомана, която не е предназначена за непосредствен контакт с храната.

Глинени съдове

Никой не може да оспори качествата на вкусния гювеч. Имайте предвид обаче, че тези съдове трябва да са добре гледжосани. Печем винаги на тих огън с постепенно загряване, защото глинените съдове не обичат резки промени на температурата. Те се считат за безопасни за готвене, освен ако в процеса на емайлиране не е използвано олово и кадмий, чиято цел е да боядиса съда в червено, жълто или оранжево. В днешно време тази технология не се използва вече, но проблемът възниква при стари глинени съдове с емайл в подобен цвят. Като общо правило глинените съдове без съдържание на олово в емайла са много добър избор за готвене. Предлагат се два типа – едните са изцяло от глина, а другите са с незалепващо керамично покритие.

 


 


Керамично покритие 

Керамичното покритие е истинско откритие в готварската индустрия и отговаря на бързо променящите се кухненски методи и изисквания. Уникалните му качества гарантират по-здравословни и вкусни ястия за по-малко време на приготвяне и с по-малко мазнина. Покритието е напълно гладко, стъкловидно и непоресто, и не залепва. Керамичният слой  има една специална характеристика – когато поставиш храната върху топлата повърхност се образува кора и сочността на продуктите се запазва. Керамиката не съдържа политетрафлуоретилен и се основава на сол-гел технологията (керамичното покритие е впръскано, а не е залепено). Една от здравословните алтернативи за готвене.

Стъкло

Съдове, които сто процента не вредят на здравето. Както при глинените е нужно постепенно загряване и подобно на тях, стъклените съдове не търпят резки температурни промени. Недостатък е, че са по-крехки от всички останали съдове, а при липса на мазнина ястията залепват.

Каменно покритие

Съдовете с каменно покритие  имитират готвенето върху камък, изключително здрави са и не залепват, което позволява да се готви без мазнина. Камъкът разпределя много равномерно топлината, което помага ястието да е по-вкусно и добре изпечено. За разлика от чугунените съдове, каменните загряват доста по-бързо и не изискват толкова време за готвене.

Текст: Катя Атанасова 

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Тайните на здравословното готвене

Какви храни да НЕ купуваме?

Алхимия на храните

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ