Красивата коса е един от най-прекрасните аксесоари, които можем да притежаваме. Но е и най-капризният такъв: изисква непрекъснато внимание, често има „свое мнение” и понякога е трудно да я приведем в какъвто и да било ред. Подхождаме с внимание в грижата за нея, която е не само отвън, но и отвътре. Вижте 5 храни, които имат пряка връзка със здравата коса.
Кафяв ориз
Кафявият ориз съдържа високи концентрати на биотин – един от най-известните витамини от B комплекс. Той има свойството да засилва еластичността на косата и да намалява нейната крехкост. Консумирането на кафяв ориз също подхранва космения фоликул и стимулира обновяването на клетките на косата, което води до по-плътни краища.
Идеи за ястия: Добавете кафяв ориз към задушените зеленчуци, сгответе си пилешка супа със зеленчуци и кафяв ориз или пък пригответе салата от къдраво зеле и кафяв ориз.
Семена от чия
Семената от чия са богати на омега-3 мастни киселини, които подобряват целостта на еластина и кератина, които пък водят до плътна и обемна коса. Освен това мазнините подхранват скалпа и повишават блясъка.
Идеи за ястия: Пригответе си пудинг с чия, круши, кардамон и канела или пък си направете какаови трюфели, поръсени със семена от чия.
Розов грейпфрут
Този плод притежава висока концентрация на витамин C, който има главна роля в производството на колаген, който пък, от своя страна, е ключът към здрава и подхранена коса.
Идеи за ястия: Нарежете 1 розов грейпфрут и го поръсете с кокосова захар или пък си направете здравословна салата с авокадо и грейпфрут.
Къдраво зеле
Къдравото зеле е богато на магнезий и каротеноиди, които предотвратяват влошаването на клетките, изграждащи косата.
Идеи за ястия: Направете къдравото зеле част от смуути с бадемово мляко, банан и канела. Също така можете да си приготвите и салата с авокадо, къдраво зеле и червено зеле.
Маслини
Маслините са богати на витамин Е, който увеличава притока на кръв към космените фоликули и стимулира растежа и жизнеността на косата. Маслото им пък я прави мека и гъвкава. Консумирането на маслини също спомага за редуцирането на нацепените краища, предотвратява изсушаване и начупване. За жалост обаче, маслините от дъното на чашата с мартини не се броят за консумация.
Идеи за ястия: Добавете ги към сутрешната си закуска с препечена филийка и яйце или си направете салата с къдраво зеле и маслини.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Unsplash, Pixabay
Вижте още: