Ефектът на ябълката: изкушението за всеки

x

 


Най-полезната храна на света! Така наричат ябълките, хората, убедени и запознати с техните хранителни качества. И те фактически са точно такава храна. Обожаваме ябълки и ги добавяме към хранителния си режим с голяма охота – когато сме гладни, когато бързаме, когато търсим перфектен заместител на сладкото… Твърде нечестно спрямо ябълките би било да кажем, че те просто са полезна храна, защото аргументите в полза на това твърдение, всъщност, ни смаяха. Ябълките са истинска супер храна! Вижте защо:

Ябълките правят зъбите здрави. Това практически е така, защото докато ги дъвчите се стимулира производството на слюнка в устата ви. Това намалява нивата на бактериите и така зъбите се поддържат в добро състояние по естествен начин.

Твърди се, че ябълките предпазват от болестта алцхаймер, а консумацията им забавя стареенето на мозъка. Тези плодове са изключително богати на фибри, благодарение на които се предотвратява и болестта паркинсон.  Антиоксидантните свойства на ябълките пък са едни от най-добрите средства за превенция на ракови заболявания. Големите количества витамин С, от своя страна осигуряват защита срещу сезонните настинки. Само една средно голяма ябълка осигурява 14% от необходимия дневен прием от жизненоважния витамин.Жените, които ядат поне по една ябълка на ден, намаляват с 28% шанса да заболеят от диабет от втори тип. Понеже ябълките са пълни с разтворими фибри, те лесно съдействат за нормализиране на кръвното налягане. Друго предимство на ябълките е, че са едни от природните начини за естествено намаляване на холестерола, а по-ниските нива на холестерол водят до по-здравословен начин на живот, както при мъжете, така и при жените.

По-здраво сърце? Разтворимите фибри, които организмите ни си набавят от ябълките, доказано намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми, понеже почистват стените на кръвоносните съдове от мастни натрупвания.

Добрите ползи на ябълките не свършват до тук. Следва любимата ни част. Ябълките помагат за контролирането на теглото и помагат за преодоляването на проблемите с напълняването. Това е и една от причините да виждаме ябълките като задължителна съставка в диетите и специалните режими на хранене. Те са незаменима храна по отношение на поддържането на доброто функциониране на черния дроб – орган, който се бори с всички токсини, приети от тялото под форма на алкохол, храни и други напитки. Детоксикацията на този толкова важен орган е въпрос на правилно хранене. Ябълките са основен източник на пречистващи вещества в този случай.

Списъкът с полезни качества, които имат ябълките ни се струва почти безкраен. А най-хубавото е, че може да ги добавяте към ежедневието си без усилие. Те са едни от най-достъпните плодове на пазара у нас – има ги навсякъде. Любителите на сушени плодове е добре да знаят, че сушените ябълки имат същото благородно действие върху организма. И тъй като днес сме на вълна „здравословни идеи“, отиваме да си приготвим по един фреш от ябълки. Така ще пием кафето си – със свежи идеи, заредени с енергия и здраве!

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Pixabay

Вижте още:

От Париж с любов и съвършенство

Тирозинът в плодовете – съставката на „умното“ хранене

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете зимата в елегантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени