Името на Low FODMAP Diet е абревиатура и на български език може да се преведе като диета, бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Разработена от учени от университета в Станфорд, тя е предназначена не толкова за сваляне на килограми, колкото за успокояване на стомаха.
Общото между храните, изолирани в диетата, е че се абсорбират слабо в тънките черва. Ако не могат да бъдат усвоени правилно от организма, те могат да се задържат дълго в червата и да предизвикат развитието на бактерии. Това, от своя страна, може да увеличи вътрестомашното налягане, причинявайки болки в стомаха.
FODMAP продуктите са въглехидрати, които имат свойството да причиняват дразнене на червата и да доведат до подуване, болки и дискомфорт на стомаха.
Олигозахариди се съдържат в пшеница, бобови храни, някои зеленчуци, сред които лук и чесън.
Дизахариди под формата на лактоза се съдържат в прясното мляко.
Основният монозахарид, който трябва да се избягва, е фруктозата. Тя се съдържа в много плодове (например в ябълки) и в меда.
Полиолите са многовалентни алкохоли (сорбитол, ксилитол), които се използват като подсладители в различни продукти. Срещат се и в естествен вид в различни плодове и зеленчуци (например в праскови, сливи, карфиол, гъби, подсладени напитки).
Вижте тази публикация в Instagram.
Храни, богати на FODMAP – препоръчва се тяхното ограничаване или избягване
Зеленчуци и бобови растения – чесън, лук, артишок, аспержи, цвекло, грах, карфиол, целина, фасул, праз-лук, гъби, соя.
Плодове, богати на фруктоза – ябълки, кайсии, къпини, череши, стафиди, фурми, грейпфрут, манго, нектарини, праскови, круши, сливи, сушени сливи, диня.
Подправки, подсладители, добавки – фруктоза, мед, кетчуп, агаве, млечен шоколад, многовалентни алкохоли като подсладители: малтитол, манитол, сорбитол, ксилитол, инулин.
Напитки – бира, чай от глухарче, плодови и билкови чайове с добавена ябълка, ром, спиртни напитки, вино.
Млечни продукти и яйца – мляко(краве, козе и овче), суроватка, сирене крема, сметана, яйчен крем, сладолед, маргарин, кисело мляко.
Вижте тази публикация в Instagram.
Храни, бедни на FODMAP – препоръчват се за консумация
Зеленчуци и бобови растения – моркови, царевица, тиквички, люти чушки, зелени чушки, краставици, патладжани, копър, джинджифил, марули, маслини, пащърнак, магданоз, репички, картофи, тиква, спанак, домати, ряпа.
Плодове – банани, черни и червени боровинки, грозде, киви, лимон и лимонов сок, лайм, мандарини, портокали, ананас, папая, малини, ягоди.
Месо – пилешко, свинско, телешко, агнешко, пуешко, кайма, месни деликатеси.
Риба и морски храни – пъстърва, сьомга, треска, писия, консервирана риба тон, раци, омари, миди, скариди, стриди.
Подправки, подсладители, добавки –лютеница, тъмен шоколад, глюкоза, мармалад, кленов сироп, горчица, зехтин, фъстъчено масло, захарин, соев сос, сладко-кисел сос, захар, винен/оризов оцет ,сос уорчестър.
Напитки – водка, джин, уиски, кафе, еспресо, плодови и билкови чайове (без ябълка), соево мляко, вода.
Млечни продукти и яйца – масло, сирена (бри, камембер, чедър, фета, моцарела, рикота, пармезан, швейцарско сирене), яйца, желатин, прясно и кисело мляко без лактоза, овесено мляко, оризово мляко, тофу.
Ако решите да се подложите на Low FODMAP диета, задължително е да се консултирате с лекар.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Unsplash, Instagram
Вижте още: