Многократно сме си говорили, че плодово–зеленчуковата диета е особено благоприятна за здравето и красотата. Но, за нещастие, не познаваме биографията на голяма част от продуктите, които достигат до нашата трапеза. Така сочната ябълка и ароматната ягода например може да се окажат отровни, твърдят специалистите. Както всяка година американската агенция Environmental Working Group (EWG) излезе със списък на плодовете и зеленцуците, които съдържат най-голямо количество пестициди. Изненадващо, там попадат продукти, за които не сме имали никакви съмнения.
Ето „мръсната дузина“: ябълки, целина, чери домати, краставици, грозде, люти чушки, нектарини, праскови, картофи, спанак, ягоди, сладки чушки.
EWG всяка година формира и „бял“ списък с продуктите, които е най-малко вероятно да съдържат пестициди. За 2013 това са: аспарагус, авокадо, зеле, пъпеш, сладка царевица, патладжан, грейпфурт, киви, манго, лук, папая, ананас, грах, сладки картофи.
Има начини плодовете и зеленчуците донякъде да се изчистят от токсичните вещества. Ето някои съвети: Накиснете ги във вода, в която сте добавили малко сол. След това ги изплакнете под течаща вода. В действителност обаче някои от пестицидите не са водно разтворими и не могат да бъдат отстранени с измиване. Когато е възможно, белете плодовете и зеленчуците. Ако готвите зеленчуците, гответе ги цели. Нарежете ги след това. Изхвърлете най-външните листа на листните зеленчуци. Избирайте напълно узрели плодове и зеленчуци и ги консумирайте в кратки срокове – колкото по-дълго ги съхранявате, толкова по-дълбоко проникват химическите вещества в тях. Варете и бланширайте. Доказано е, че след това съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците намалява до 70-80%. Купувайте био продукти, които са сертифицирани и носят знак за това. Или най-добре – направете си собствена градина.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Unsplash
Вижте още: