Ако ежедневно се упражнявате в изчисляването на калории, този аритметичен ад свършва тук. От началото на юли на пазара е книгата на Дейвид Лудвиг „Никога повече гладни“, която предлага нов начин на хранене и редуциране на теглото.
Радикално новият план за подобряване на здравето и личното самочувствие, който авторът предлага, е базиран на години научни изследвания и аргументирано развенчаване на едни от най-устойчивите митове в спазването на диети, като нискокалорийните храни, например.
„Концепцията „калорията е калория“ също така подтикна към възникването на безусловно странни продукти като „нискомаслени“ бонбони, курабии и салатни дресинги, които обикновено съдържат повече захар от оригиналните пълномаслени продукти. Наистина ли сме склонни да повярваме, че чаша кока-кола със сто калории е по-добра от тридесетграмова порция ядки, съдържащи почти двеста калории?“ Вие как мислите?
„Никога повече гладни“ предлага програма в три фази, която игнорира броенето на калориите в чинията. А всички, които някога са го правили знаят колко трудно и незадоволително като резултат е то.
Авторът предлага хранителен режим без лишения, съчетаващ вкусната и питателна храна с адекватното телесно тегло. Чрез използване на правилните комбинации от храни (както и други техники за подкрепа, свързани с понижаване на стреса, с подобряване на съня и с приятни физически натоварвания) този подход препрограмира мастните клетки, за да освободи складираните в тях калории.
Всъщност инсулинът стои в основата на натрупването в мастните клетки заради голямото количество силно рафинирани продукти, които присъстват в менюто ни. Авторът е убеден, че ключът към нормализирането на теглото е подборът на правилните храни, а не количеството калории. Защото съгласете се, че няма как хлябът и плодовете с еднакъв брой калории да влияят еднакво на организма.
А иначе д-р Лудуиг не се смущава да подчертае един всеизвестен факт: компаниите от хранително-вкусовата промишленост в САЩ и техните застъпнически кръгове харчат десетки милиони долари годишно за политически дарения, лобиране и други подобни дейности, като в замяна печелят огромно влияние върху политиката, свързана с храните и подронват стандартите за здравословно хранене.
Авторът е доктор по медицина и доктор на философските науки, практикуващ ендокринолог и изследовател в Бостънската детска болница, професор по педиатрия в Медицинския институт към Харвард и професор по хранене в Института за обществено здраве към Харвард. И според него решението се състои в това да забравите за калориите, да се съсредоточите върху качеството на храните и да оставите останалото на организма си.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Издателство „Колибри“/Press
Вижте още:
Коя е най-подходяща терапия за лице през лятото?
Поредицата Детокс – кажете „Да“ на новото си Аз!