View this post on Instagram
Наскоро стана ясно, че мисис Бекъм от 25 години яде една и съща храна всеки ден. Менюто на винаги елегантната пош спайс (която тази година навършва 48) включва риба на скара и зеленчуци на пара. Това разкри в интервю самият Дейвид Бекъм.
View this post on Instagram
Оказва се, че и други звезди залагат на еднообразното хранене, за да поддържат стройната си фигура. Включително актрисите от „Приятели“ по време на снимките на сериала. В интервю Дженифър Анистън (53) признава, че не закусва, а обядът и вечерята й са обезателно някаква форма на зеленчуци или салата с протеин.
View this post on Instagram
Гуинет Полтроу (49) споделя, че яде чисти зеленчуци и парче риба или зелен сок. Но признава и че си позволява изключения по време на ваканция или по повод някакъв празник например.
View this post on Instagram
Ева Мендес (47) закусва бъркани яйца, а на обяд и вечеря предпочита сьомга с ориз или киноа, понякога придружена със салата.
View this post on Instagram
Хали Бери, която на 55 изглежда все така зашеметяващо, за закуска има само кафе с МСТ масло или колаген. Обядът й обикновено включва супа със зеленчуци и протеин или голяма салата. Вечерята й е по-минималистична – зеленчуци на скара с раститетелен протеин (например нахут). И това – всеки божи ден.
Колкото и странно да ни се вижда, предвид всички статии, които сме чели за разнообразното хранене, има причина звездите да залагат на такъв режим.
Защо една и съща храна?
Ще започнем малко по-отдалеч. В съвременните индустриализирани общества хората имат много повече опции относно храната. Менюта, щендери, пътеки с опции. Шкафове и фризери, пълни с опции. И всички тези опции ни правят… хм, неслаби. Множество изследвания показват, че когато хората получават голямо разнообразие от храни, те са склонни да консумират повече обща храна. Изследователите наричат това явление „ефект на шведската маса“.
При среща с всеки нов стимул, включително храна, мозъкът освобождава допамин, създаващ усещане за удоволствие и възбуда, което ви кара да искате от новата храна още и още. Но когато една нова храна стане позната, чувството за ситост се засилва и желанието да се яде храната, постепенно намалява. Тази динамика се нарича „сензорно специфично насищане“ и обяснява защо първите няколко хапки от голям бургер са божествени, а последните почти нямат никакъв вкус.
View this post on Instagram
На шведската маса има толкова много различни храни, с различни вкусове и текстури, че специфичната за сетивността ситост никога няма шанс да се развие напълно. Хапваме малко омлет и когато ни омръзне, преминаваме към пържолата. След това се прехвърляме на следващото, което попадне пред погледа ни, и т.н. Отнема известно време, за да се почувстваме сити, и дори когато това вече е факт, след като сме опитали от всичко, все още имаме чувството, че някак имаме място и за нещо сладко – време е да се пренесем на масата с десерти. Благодарение на ефекта на шведската маса в крайна сметка ядем много повече обща храна, отколкото ако има едно-единствено налично ястие. Броят на предлаганите днес храни реално засилва глада ни – и това важи не само за опциите, налични в ресторант, но и за тези в обикновената домашна кухня.
View this post on Instagram
Ако ядете бургер за обяд в понеделник, сандвич с пиле във вторник, пица в сряда и т.н., всяко хранене си запазва значително своето ниво на новост, предизвиквайки това, което бихме могли да наречем „дългосрочен ефект на шведската маса“, което ви кара искате да ядете повече при всяко хранене и ви кара да изпитвате по-високи нива на глад. Но ако ядете един и същ бургер всеки ден в продължение на седмица, две седмици, месеци, новостта му изчезва и мозъкът ви изпраща по-силни сигнали за ситост, за да спрете да ядете. Когато консумирате едно и също нещо всеки ден, то става значително по-малко изкушаващо и възможността за преяждане изчезва.
Разбира се, не ви препоръчваме да заложите на бургер. Изберете си здравословна опция, примерите на звездите са истински добри идеи и можете да се възползвате – както и вие ще забележите, всички следват по някакъв начин и под някаква форма Средиземноморската диета. Яденето на едно и също нещо всеки ден прави много по-лесно проследяването на макронутриентите (въглехидрати, протеини, мазнини, вода, фибри). Допълнете с микронутриенти (витамини, минерали, фитохимикали, антиоксиданти) и ще имате фигурата на Виктория Бекъм или Хали Бери.
Текст: Десислава Найденова – Вичева
Снимки: Getty/Instagram