Защо гладуването е полезно

x

Един ден, прекаран изцяло на вода, е метод, който става все по-популярен при онези, които искат да спазват добър хранителен режим. Наричан още fasting, този период използва качествата на организма да се самолекува.

Подобренията в здравето се случват тогава, когато храносмилателната система си почива, а органите имат шанса да се справят със случващото се сами. Редовното гладуване подобрява храносмилателната дейност, повишава умствената способност, както и физическата активност. Подобрява зрението и придава цялостно усещане за добър тонус. 24 часа гладуване, един път седмично, е и честа религиозна практика в много общности. Как да се подготвим за еднодневно гладуване? Онези, които са опитни в постите, нямат нужда от съвети, тъй като познават добре реакциите на тялото си по време на глад. Еднодневен пост за тях е нещо, с което могат да се справят. Но за начинаещите се изисква повече грижа и внимание.Начинаещите трябва да изберат ден, в който са спокойни и отпочинали, с по-малко планирани дейности и активности. Не се препоръчва тежък физически труд или пътуване в този ден. По-добре да се отдадете на почивка, четене, йога, работа на компютър, медитация, разходки сред природата. Избягвайте стресиращи тялото и ума дейности. Не ходете на фитнес, не вдигайте тежко, не тичайте големи разстояния, тъй като всички тези активности изразходват доста калории. А калориите ще ви доведат до чувство на глад!

Стъпките в т.нар. fasting са няколко. Трябва да пиете само и единствено вода. И то за 24 часа! Не трябва да приемате твърда храна или течности, които съдържат хранителни вещества (като сок и мляко). Позволена е само вода! Може да включите и преварена или изстудена вода, но не бива да добавяте нищо по време на варенето. Допустимите количества са от литър и половина до три, за един цял ден. Най-добрият начин да започнете гладуването е през деня. След като станете, просто изпийте две чаши вода. Това ще подобри и перисталтиката ви!

През останалата част от деня, може да пиете вода по всяко време. Няма ограничение за количеството вода, което изпивате, нито за времето, по което я консумирате. Продължете през целия ден, до следващата сутрин. Дори да почувствате остро чувство на глад, не трябва да се притеснявате. Това е нормална реакция на организма. Просто изпийте чаша или две вода, за да успокоите стомашните сокове. След това легнете и си починете. Чувството на глад ще отмине. По време на fasting-a ще забележите различни реакции в организма си. И това е повече от нормално! Тялото е свикнало да поема храна по няколко пъти дневно. А когато храната липсва, може да почувствате слабост, световъртеж, главоболие.

Гладуването има своите ползи. Ще се убедите сами, стига да издържите веднъж! Струва си! Бихте ли се осмелили?

Teкст: Теа Николова

Снимки: Unsplash

 

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Обичаме да изпъкваме в тълпата не заради дрехите си, а заради увереността, с която ги носим.

Ако сте пропуснали
Най-четени