Забързаното ни ежедневие често превръща здравословното хранене от приоритет в нещо едва изпълнимо. Тичаме от задача на задача, влизаме в срещи, гоним графици и понякога обядът ни се състои в бързо хапване на не съвсем полезни продукти. При добро желание, бихме могли да избегнем подобни ситуации, погрижвайки се за храната си с достатъчно внимание. Можем да заменим сладкишите с плодове, белият хляб с пълнозърнест и да включим голям брой зеленчуци в менюто си. Особено през зимата, когато тялото ни се нуждае от още повече витамини.
Артишок
В Щатите го описват като основен зимен зеленчук, макар че не е застъпен толкова на българската трапеза. Неговото полезно действие се състои в намаляване на холестерола, намаляване риска от развитие на диабет, предпазване от атеросклероза и други съдови заболявания, както и положителна функция при нарушени функции на черния дроб и жлъчката. Освен това, той е отличен източник на витамини A и C.
Карфиол
За него се твърди, че има антиракови свойства. Също така има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, източник е на витамин K и омега 3 мастни киселини, витамини от група B и витамин C.
Ряпа
Богат източник на витамини. Оставя чувство на ситост и често се препоръчва за сваляне на излишни килограми. Високото съдържание на калий има полезно действие върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.
Броколи, целина, моркови
Малко известен факт е, че броколито съдържа два пъти повече витамин C от портокалите. Нискокалоричен продукт с изобилие от фибри в състава си, витамини от група B, желязо. Отличен антиоксидант. Морковите съдържат голямо количество каротин, който има благоприятен ефект върху зрението, кожата, косата и ноктите, като същевременно предпазва от инфекциозни заболявания. Целината е полезна за хора, които имат проблеми с нервната система. Съдържа важни за организма минерали и има свойството да изчиства тялото от токсини.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Unsplash
Вижте още:
Над 40 храни, които спомагат за хормоналния баланс и придават свеж вид на кожата