Мина Бакалова – художникът на торти

x

Нейните декорирани сладкиши са изумителни – трудно е да повярваш, че са сътворени от човешка ръка. Елегантни, цветни, създадени с много въображение и вкус. Неслучайно миналата година американското списание Cake Central излезе с нейна торта на корицата си. 

 


 


– Как започнахте да се занимавате със сладкарство?

– В средата, в която попаднах след като родих детето си, имаше една тенденция майките да правят декорирани торти за рождените дни на децата си. За първия рожден ден на детето си не успях да направя торта, защото нямах никакви познания, но за втория се подготвих два месеца предварително – четох теория, гледах клипчета, купих си някои базови инструменти и така направих най-прекрасната торта в моите очи по това време. От сегашния ми опит всъщност тортата е доста смешна и аматьорска, но работата по нея ми предначерта едно ново и много обичано хоби. Едва по-късно започнах да декорирам отново торти и вече две години  се занимавам с това.

– Откъде черпите идеи?

– Идеи черпя от най-различни места и хора – мода, различни приложни изкуства, снимки, декорации и какво ли още не. Важното е идеите да не са буквално изкопирани, а пречупени през собствената представа за красота.

 


 


– Има ли нещо специално във вашите рецепти като съставки или технология?

– Има много рецепти за захарно тесто, които са подходящи за различните  декорации. Аз работя с готово захарно тесто, което е белгийско и е сравнително най-доброто, което може да се намери на пазара. За съжаление е твърде скъпо.

– Как се постигат такива перфектни форми?

– Не мисля, че формите ми са перфектни, но с опита качеството на работа се подобрява. Така е и във всяка една дейност, разбира се. Важни са също и усетът и талантът на човека, който работи.

– Колко време ви отнема декорацията на една торта?

– Много пъти съм казвала, че декорацията на една торта изисква наистина много време. Ето днес завърших една торта, по която работя от 7 дни и накрая времето не ми стигна. Работила съм и декорации и по 12-14 дни.

 


 


– Кое се изработва най-трудно?

– Най-трудно се изработват неща, които по някакъв начин не ме вдъхновяват и ги правя насила. Рядко ми се случва да работя по този начин, но понякога за много близки хора се налага, защото не искам да ги разочаровам. А иначе, колкото и сложно и трудно да изглежда нещо, което трябва да се направи – ако имам желание и вдъхновение, винаги се получава.

– Била сте счетоводител – как тази професия ви помага (или пречи)  в правенето на торти? Вероятно се изисква много търпение и съсредоточеност?

– Да, най-вече общото е точността и прецизността. Аз съм много хаотичен и разхвърлен човек в живота, но в работата си съм изключително стриктна и прецизна.

 


 


– Тортата, която направихте сама за себе си?

– Не съм си правила торта. Родена съм през август и тогава почти винаги пътуваме и си почиваме и няма как да си правя и торта.

– Любимата ви тематика или образи?

– Шаби шик*, винтидж, детски момичешки торти.

– Изпълнявали ли сте странни, нестандартни поръчки?

– Май не…

– Най-голямото ви постижение в областта на сладкарството досега?

– Аз не се смятам за сладкарка, защото декорирането на торти е само хоби за мен. А за постижение – моя торта беше на корицата на американското списание Cake Central през юни миналага година.

интервю: Антоанета Баева 

снимки: Мина Бакалова 

* Шаби шик – Shabby chic (в буквален превод „опърпан шик“) е наименованието на стил, който се характеризира със съзнателно демонстрирана претрупаност, множество цветя и тежка викторианска мебел. Цветовете са бял – като основен и „бонбонените” – пастелните разцветки на розово, жълто, лилаво, синьо, зелено, кремаво, бежово и т. н.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени