Au revoir, Notre-Dame

x

Годината трябва да е 2001. Едно светлокосо момиченце гледа за първи път  класиките на Дисни и обиква истински  „Гърбушкото от Нотр Дам”. Гледа анимацията отново, и отново. И мечтае! Мечтае един ден да срещне Есмералда и тя да я научи да танцува като нея. С дайре! Мечтае да види добрия Квазимодо, да се приближи до гаргойлите, които малко я плашат, но може би са добри, и да се изкачи на камбанарията. Тя е на не повече от 5, но не се страхува да мечтае смело, защото знае, че Нотр Дам съществува. Истински е! Не е някакъв измислен замък на красиви принцеси, а съвсем реално място в Париж.

В същата тази година става атентатът с кулите близнаци в Ню Йорк. Тя обаче е още малка, помни го смътно. Нейният свят тогава още е приказен! Не подозира, че нещо може да развали мечтите й, да им попречи да се сбъднат…През 2009 г. същото това момиче е вече значително по-голямо и в едно жарко лято се докосва за първи път до творчеството на Виктор Юго. При това не с кой да е роман, ами с „Парижката Света Богородица”.  Нейният любим анимационен филм е базиран на точно тази книга и, четейки, тя се влюбва все повече във внушителната сграда на катедралата с масивни стени. И пак мечтае! Вече по-смело. Един ден тази истинска приказка ще оживее пред очите й. Не бленува да види Айфеловата кула или Версай, ами най-красивия символ на Париж – Катедралата Нотр Дам.Още десет години, напред във времето, годината е 2019. Месецът април. Светът се подготвя за Великден.  Момичето е отдавна пораснало, мечтите й – заедно с нея. Планира да посети Париж през лятото. Да сбъдне мечтата си! Докато в един момент същата тази мечта не се превръща в пламък! Но не в очите или сърцето й, ами в съвсем истински. Катедралата гори! Руши се! Кулата  пада и всичко това толкова напомня за Ню Йорк и 2001 година. Макар към момента да няма данни за терористичен атентат, а пожарът да е най-вероятно инцидент. Сега също всичко е тъжно, безсилно, зловещо… И вече далеч не е приказно!


https://www.instagram.com/p/BwTid32nsp5/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=19qlw3t5x50ct&fbclid=IwAR3znCoOGfzt_YaMA2WnJF6oT1nxxUFEtjncKneTcTJuQh55BkxuizbR9gE


Историята на това някогашно малко момиче е и наша. Навярно и на още десетки други хора, които в даден момент под някаква форма са обикнали Нотр Дам. И са го превърнали в мечта! Или още по-хубаво ще е, ако са успели да го превърнат и в спомен!

Катедралата „Нотр Дам” не е просто една от забележителностите на Париж, тя е сърцето на френската столица. Строежът й е завършен през 1345 година и е смятана за едно от най-великите постижения на готическата архитектура. А днес пожар заплаши да унищожи това творение на човешкия гений. Това дори не е просто пожар, това е трагедия за човечеството. Трагедия, която пълни със сълзи очите на парижаните, наблюдаващи от брега на река Сена, колко бързо изчезва националното им богатство. Трагедия, която не може да остави и нас равнодушни. И ние тъгуваме – ужасно е да видиш как повече от 8 века история горят, тлеят и се превръщат в пепел. Как изчезва омагьосаният свят на Есмералда и Гърбушко, как кулата с камбаната губи битката с огъня, как гаргойлите падат от стотиците метри височина и се разбиват, срещайки земята. С този пожар не рухва само сградата, рухва и това, което Юго е градил чрез думи в романа си, тлее вдъхновението, което векове наред е събирало творците около Катедралата.


https://www.instagram.com/p/BwTinfkFfpA/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1vbqlxo7kaqj6&fbclid=IwAR3oDzQRBkXHo9njtIxwqTx6jQF4kJavefVBTy-xARSTpBzpCucd7diEWjw


https://www.instagram.com/p/BwTh7iTAi_R/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=czvxrj9sgk1b&fbclid=IwAR2JjZ1hSxIgWATviBSFkCnvwfvemNed8vS5Zpvizi9zUAnP3Q2WeTMGDdo


Докато мислим за това, което сме загубили, идва новината, че след часове борба с пламъците, пожарникарите са успели да спасят основата на сградата и няма опасност останалите две кули да рухнат. Поемаме дълбока глътка въздух, не смеем да мислим за щетите и междувременно си спомняме за думите на Виктор Юго от едноименния му роман:

„Парижката Света Богородица“ и днес още е несъмнено величествена и вълнуваща старина!… До всяка бръчка по челото на тази стара кралица на нашите катедрали личи неизбежно и белег от рана“.

Пожарът  нанесе още рани, чийто белези ще личат дълго както върху катедралата, така и в сърцата ни! Въпреки всичко обаче Нотр Дам продължава да бъде мечта. Вече дори по-силна и смела – че един ден ще го видим реставриран! И вярваме, че ще се случи!


Текст: Ани Георгиева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени