Мода по време на война! 40 дизайнери в Киев превръщат красотата в послание към всички нас

x

 

 

 


 

Приглушена светлина, музика, която звучи съвсем тихо, жени с божествени тела, подиум – разбира се, моден и много, много красота. Не, това не е Ню Йорк или Милано. Това е Киев. Това е европейската столица, която намери сили и впрегна своя несломим дух, за да успее във военни условия да разкаже своята красива приказка на света. Да, Киев от миналия петък, в шест поредни дни успява да осъществи нещо, което все още не се случва дори у нас – модна седмица с пълна програма и огромен брой участници.

 


 

 

 

 


Да, в момента завиждаме на Украйна. Завиждаме за това, че дори заплашена от национална катастрофа, там цели 40 дизайнери показват на света, че няма сила, която да ги спре в търсене на красотата. И разбира се – възхищаваме се на факта, че в цялото объркано ежедневие, тази страна успява да разбие мита, че в момента там нищо хубаво не може да бъде видяно. Моден Киев изпраща послание на цяла Европа и на хората, които са по домовете си на територията на страната, като казва на всички тях и нас, че за свободния дух няма граници. 

 


 

 

 

 


 

Това е триумф. Това е триумф на любовта към едно изкуство, на любовта към свободното изразяване и свободните действия на една нация. Да, всички чухме за красивия моден Киев в тези смутни за Украйна времена и сме възхитени от случващото се там. „Мислехме да отложим Украинската модна седмица, но когато Крим бе обсаден, разбрахме, че именно сега трябва да я проведем“, споделя пред Агенция Франс Прес Ирина Данилевска – съосновател и организатор на събитията. „Искаме да покажем на външния свят, че сме несломими и че сме силни“, продължава с изказването си тя.  

 


 

 

 

 


И ако си представяте, че организаторите, дизайнерите и участниците в ревютата живеят в един моден балон, се лъжете безкрайно много. Много от тях активно са взели и продължават да взимат участие в действията за отблъскване на про-руските движения. По този начин и те изпращат посланието на протестиращите, дори отвъд Европа и дори до тези, които все още не са чували за ситуацията в Украйна. 

 


 

 

 

 


Модата, разбира се, е уловила нишките на свободния дух. Дрехите, които се показват от петък насам, са приели не само Европейските модни корени, а са взели етно закачки от Перу и някои древни култури по света. Колекцията на Irina DIL изобразява птици като акцент в принтовете, а асоциациите ни са все за полет на фантазията и свобода на въображението. Модната къща RITO показа колекция предимно в бяло и се обръща към невинността и женствеността като неин израз. Бродерии, барок, смесени материи и концепции, нежност и никаква излишна провокация – това е модната седмица в Украйна до този момент. И тя е мирна, а красотата я има там, където има желание хората да се борят за нея.

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press 

Вижте още:

Никола Геские за бъдещето на Louis Vuitton и критиците за Никола Геские

Новата колекция на Никол Шерцингер – на достъпна цена и с доставка до България

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ