Погледни отвъд външността ми. Модното ревю, обладано от сенки

x

 

 

 


 

Какво е чувството да живееш в сянка? Да криеш същността си, защото е различна. Защото плаши хората около теб, защото ги отблъсква. Какво е чувството, когато болестта ти говори вместо теб? А ти не можеш да отрониш и дума…

Хора, страдащи от псориазис, дефилираха на първото модно ревю със сенки у нас, което се проведе тази събота, 8 ноември, в столицата. Събитието под наслов "Погледни отвъд външността ми" се организира от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ). Целта на инициативата е да повиши толерантността на обществото към пациентите с псориазис, както и да покаже, че това не е просто козметичен проблем, а сериозно системно възпалително заболяване, което може да доведе до много тежки усложнения.

Близо 150 000 души у нас страдат от псориазис и често се сблъскват с неразбиране, предразсъдъци и дори страх, въпреки че става въпрос за хронично автоимунно заболяване, което не е заразно.

 


 

 

Нелина Николова

 


 

Идеята на модното ревю бе моделите първоначално да дефилират зад паравани, като по този начин се виждат само сенките им, след което излизат отпред, за да разкрият себе си. По този начин пациентите искаха да покажат, че често са отхвърляни от обществото и поради тази причина крият заболяването си.

Дизайнерите от Knapp представиха колекция, специално създадена за участниците в ревюто и вдъхновена от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек притежава. Дрехите, издържани в модерния стил на марката, умишлено не прикриват засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показват смело какво е да живееш с тази болест.

 


 

 

Дени Иванова

 


 

Акцентът на модното ревю бе поставен върху хората – непрофесионални модели –  мъже, жени и деца с псориазис, като водещата на събитието Мария Силвестър представи личната история на всеки един от тях.

Колекцията дрехи на Knapp включва облекла, характерни за бранда, с индивидуален стил и тенденция – пастелни тонове, изчистени линии или щампи върху материи като сатениран памук, фина вълна, копринена органза. Разнообразието от рокли, гащеризони, ризи, панталони, поли и смокинг са подаръци за участниците в ревюто.

 


 

 

 

 


 

Ива Димова, заместник-председател на „Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения“, апелира гостите за толерантно отношение със следните думи: „Искаме да повишим толерантността на българите към хората с псориазис. Тази болест не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, целувка или полов акт. Няма причина да се дистанцираме и да страним от близките ни само защото тяхната кожа изглежда различно.  Като човек, който е с псориазис, аз призовавам хората да погледнат отвъд външността ни и да ни подадат ръка!“

Текст: Станислава Добрева

Снимки: United Partners

Вижте още:

I CAN TOO: На Коледа можеш да промениш един ден. Или един живот

Наоми Кембъл открива магазин за една седмица

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ