Склонни ли са българите да участват в клинични проучвания

x

Винаги сме били скептично настроени спрямо желанието на българите да участват в клинични проучвания, особено такива свързани със здравето им. Едно проучване обаче ни изненада приятно.

Оказва се, че повече от половината българи биха участвали в клинично проучване, сочи социологическо  изследване, направено от ARC Rynek и Opinia през декември 2021 г. по поръчка на международната платформа за клинични проучвания Pratia.63% от сънародниците ни заявяват, че са срещали израза „клинични проучвания“,  а 7 от 10 респонденти (69%), които са чували за клинични проучвания, оценяват знанията си като поне на средно ниво, докато 31% ги описват като ниски или много ниски. Над половината (55%) от онези, които са чували за клинични проучвания имат позитивна нагласа,  39% – неутрална и само 6% – негативна. Отношението към клиничните проучвания в повечето случаи се формира на база информация от традиционните медии, медицински специалисти и непрофесионални мнения.  7 от 10 българи (71%) от онези, които някога са попадали на термина „клинични проучвани“, вярват, че те дават надежда за контрол на състояния, които в момента са нелечими. 7% от българите заявяват, че са участвали в клинични проучвания.

Повече от половината респонденти (52%) биха участвали в клинично проучване, ако могат и трябва да го направят. Процентът на вече участвалите в клинични проучвания, които е по-вероятно да го направят отново, е дори по-висок – цели 68%.

Най-често соченият мотив за участие в клинични проучвания (63%) е шансът за излекуване на заболяване, за което другите методи на лечение са били неуспешни. Следващи по важност са достъпът до иновативни методи на лечение (39%) и улесненият свободен достъп до здравни грижи (30%). Една пета пък се доверяват на положителното мнение на други хора за изследваното лекарство.„Стремежът на Pratia е да предостави улеснен свободен достъп до иновативни терапии на всеки български пациент, независимо в коя точка на страната се намира. Виждаме, че нивото на информираност за клиничните проучвания все още не е достатъчно високо, а от край време в обществото битуват градски легенди и митове по темата. Нашата цел е да ги развенчаем, като заедно с медиите и лекарите предоставяме надеждни факти за клиничните проучвания. Само така ще осигурим на пациентите вземане на рационални решения за подобряване на здравословното им състояние, базирани на достоверни източници на информация.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

Преди да вземат решение, желаещите да участват в клиничните проучвания биха се консултирали първо с личния си лекар (56%) и/или със специалист (55%). По-малък дял биха потърсили информация в уебсайтове на медицинска тематика (23%) или на клиничните проучвания (22%). Едва 17% от респондентите биха обсъдили решението си със своя партньор, а само 10% – с родителите си.

Основните бариери при участие в клинични проучвания са притеснения относно нежелания ефект от дадена терапия (56%) и от непозната терапия (38%). За 14% пречка е необходимостта да се посещават изследователски центрове.

“Безопасността на пациентите винаги е на първо място, когато става дума за клинични проучвания. Има много стриктни процедури, които следваме всеки ден и преди да бъде започнато едно клинично пручване, то трябва да бъде одобрено от регулатори, които следят за безопасността на пациентите, ефективността на лечението и всички етични аспекти. Здравето на пациентите се изследва регулярно. Лекарите препоръчват участие в клинични проучвания само ако това е най-добрата възможност за пациента.“, споделя д-р Мирослав Стоянов, началник на отделение „Кардиология“ към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

За сънародниците ни основният източник на познание за иновативни терапевтични методи и клиничните проучвания са личните лекари и медицинските специалистите, следвани от уебсайтовете на медицинска тематика и на клинични проучвания. След тях е нареждат блоговете, онлайн форумите, социалните медии, приятелите, фармацевтите и книгите.

„Данните от проведеното изследване показват едно чудесно ниво на базова осведоменост сред българите за същността на клиничните проучвания. Това означава, че с помощта на медиите и медицинските специалисти, които са първият избор на хората, когато се отнася до нуждата от информация, все повече пациенти ще познават възможностите на клиничните проучвания и ще имат доверен източник на информация в помощ на вземане на информирано решение за най-подходящата здравна грижа за тях.“, допълва Михаела Кокенска, мениджър Клинични операции в Pratia Bulgaria.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от кашмир KHAITE

Жилетка от кашмир KHAITE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Копринен панталон от TOM FORD

Копринен панталон от TOM FORD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от NORMA KAMALI

Миди рокля от NORMA KAMALI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Студено е, об(л)ичайте се!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ